ΠΑΓΩΜΕΝΟ VEGAN LATTE ΠΡΑΣΙΝΟ TΣΑΙ MATCHA CEREMONIAL

Ξεχάστε τα φύλλα τσαγιού που κάνουμε αφέψημα και γνωρίστε το τσάι matcha. Μία πράσινη σκόνη με υψηλή διατροφική αξία, ιδανική για να δημιουργήσετε ένα απολαυστικό κρύο vegan latte ρόφημα.

To matcha είναι είδος πράσινου τσαγιού, που προέρχεται από ολόκληρα τα νεαρά φύλλα του φυτού Camellia sinensis, τα οποία αναπτύσσονται για ένα διάστημα υπό σκιά, αποξηραίνονται, καθαρίζονται από μίσχους και νεύρα, και αλέθονται με προσοχή σε λεπτή πράσινη σκόνη. Για την ακρίβεια, η λέξη matcha σημαίνει ακριβώς αυτό που είναι: τσάι σε σκόνη. Μια σκόνη εξαιρετικά πράσινη, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη.

Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο σε σκόνη παίρνουμε 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι περιέχει ένα απλό πράσινο τσάι, και 12 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το τσάι matcha θεωρείται «ήρεμο διεργερτικό». Αρχικά το χρησιμοποιούσαν οι Ζεν Βουδιστές μοναχοί, γιατί τους βοηθούσε στη συγκέντρωση και στους πολύωρους διαλογισμούς. Διεγείρει περισσότερο από τον καφέ, παρόλο που περιέχει μόνο το 1/3 της καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ και δεν πειράζει καθόλου το νευρικό σύστημα.

Αυτή η ήρεμη και με διάρκεια ενέργεια που δίνει ονομάστηκε «zenergy», ζεν ενέργεια δηλαδή, και οφείλεται στην αναλογία L-θειαμίνης (αμινοξύ που προωθεί τη χαλάρωση) και καφεΐνης που περιέχει. Οι μοναχοί το έφεραν στην Ιαπωνία από την Κίνα, τον 12ο αιώνα, και εκεί εξελίχθηκε σε σημαντική παράδοση των Ζεν μοναστηριών. Στη συνέχεια, η παράδοση αυτού του τσαγιού πέρασε στους σαμουράι, οι οποίοι πίστευαν ότι τους προετοίμαζε για τη μάχη.

Οι παραδοσιακές τελετές τσαγιού στην Ιαπωνία βασίζονται στο τσάι matcha, και για την ακρίβεια στη ceremonial matcha, που είναι η υψηλότερη ποιότητα που μπορούμε να βρούμε. Πιο απλές ποιότητες που συναντούμε στην αγορά είναι γνωστές ως culinary matcha, αλλά δεν συγκρίνονται ούτε σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, ούτε σε γεύση ή χρώμα.

Δεν είναι τυχαίο που το matcha έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη φήμη τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο. Κατ’ αρχάς, κατατάσσεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» και «φαρμακοτροφίμων». Βοηθάει στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού και διεγείρει τον μεταβολισμό. Επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην συγκέντρωση.

Συμβουλές για σωστή επιλογή τσαγιού matcha:

 • Δεν αγοράζουμε ποτέ χύμα σκόνη matcha. Αφενός η ποιότητα είναι χαμηλή και αφετέρου η αυθεντική matcha οξειδώνεται από τον αέρα, οπότε δεν μπορεί να συντηρηθεί σωστά κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 • Το χρώμα πρέπει να είναι ένα ανοιχτό, ζωηρό πράσινο. Οι σκόνες matcha που είναι σκούρες, καφετίζουν ή κιτρινίζουν, είτε δεν είναι αυθεντικό τσάι matcha, είτε είναι χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
 • Η γεύση δεν πρέπει να είναι πικρή.
ΥΛΙΚΑ
 • 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό πράσινο τσάι matcha ceremonial σε σκόνη
 • 1-4 κουταλάκια του γλυκού μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου
 • 1/3 ποτηριού φυτικό γάλα αμυγδάλου
 • 1/3 ποτηριού νερό βραστό
 • Πάγος
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
 1. Βάζετε σε μια κούπα 2-3 κουταλιές της σούπας από το βραστό νερό και προσθέτετε τη σκόνη matcha.
 2. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως και να σχηματιστεί μια λεία πάστα.
 3. Προσθέτετε το υπόλοιπο βραστό νερό και το γλυκαντικό και ανακατεύετε καλά. Η ποσότητα του γλυκαντικού που θα βάλετε εξαρτάται από το πόσο γλυκό σας αρέσει.
 4. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.
 5. Βάζετε σε ένα ποτήρι πάγο.
 6. Σερβίρετε το γάλα στο ποτήρι με τον πάγο, προσθέτετε το τσάι matcha και ανακατεύετε με ένα μακρύ κουτάλι από μπαμπού.
 7. Αν θέλετε, προσθέτετε επιπλέον πάγο.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!