ΠΟΥΡΕΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

Είναι από τις ρίζες της η γλυκοπατάτα, που λόγω της χαρακτηριστικής της γεύσης, ταιριάζει υπέροχα με κρεατικά, πουλερικά αλλά και σε γλυκές συνταγές. Γίνεται όμως και πουρές μοναδικής νοστιμιάς. Εδώ θα ασχοληθούμε με τον πρώτο, προτείνοντας την καλύτερη εκδοχή του.

Η γλυκοπατάτα ξεχωρίζει κυρίως για το χρώμα και τη γλυκιά της γεύση (δε λέγεται τυχαία γλυκό-πατάτα άλλωστε), ενώ είναι και ένα λαχανικό που έχει συνδεθεί πολύ με τα χριστουγεννιάτικα και τα επίσημα τραπέζια. Βέβαια, δεν είναι σημαντική μόνο για τα ξεχωριστά πιάτα που μας δίνει, άλλα και για τα πολλαπλά της οφέλη, για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν θέλετε, να την τιμήσετε τους μήνες που θα τη βρείτε στον πάγκο του μανάβη, δοκιμάστε να την κάνετε πουρέ ή τσιπς.

Φτιάχνουμε πουρέ γλυκοπατάτας, λοιπόν, στην τέλεια εκδοχή του!

 
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες κόκκινες και λευκές
  • 100 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
  • 150 γραμμάρια γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Πλένετε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά, να φύγει όλο το χώμα.
  2. Τις βάζετε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζετε για περίπου 40΄, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τρυπάτε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές,  αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Τις βγάζετε αμέσως από το βραστό νερό.
  5. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές, τις ξεφλουδίζετε ή τις ανοίγετε στη μέση και τραβάτε με κουτάλι την ψίχα τους. Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.
  6. Αφαιρείτε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στη φλούδα και στη σάρκα τους. 
  7. Τις βάζετε σε μπολ και τις λιώνετε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές. Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.
  8. Σε αντικολλητική κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το γάλα και αφήνετε να βράσει για 2΄.
  9. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα καθώς και το λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας.
  10. Πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος.
  11. Αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο.
  12. Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύπτετε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος.
  13. Σερβίρετε ζεστός! Συνοδεύει ιδανικά ψητά κρέατα όπως χοιρινό, γαλοπούλα, αγριογούρουνο και πάπια.

 

TIPS:

  • Αφού βράσουν οι γλυκοπατάτες και γίνουν μαλακές, τις ακουμπάτε στη σχάρα του φούρνου για περίπου 10΄, να στεγνώσουν τελείως. Αφού κρυώσουν ελαφρά, σχίζετε κάθετα και με κουτάλι βγάζετε όλη τη σάρκα. Βάζετε σε σουρωτήρι, για να φύγουν τυχόν υγρά, που έχουν εγκλωβίσει στη σάρκα τους.
  • Μπορείτε να βάλετε στον πουρέ κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά. Με την κρέμα γάλακτος θα έχει πιο πλούσια γεύση και πιο μεταξένια υφή.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!