ΡΟΖ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΜΕΟΥΡΑ
Φτιάχνουμε σπιτική ροζ λεμονάδα στο άψε σβήσε, με μέλι και σμέουρα (φραμπουάζ) που δίνουν ιδιαίτερο ροζ χρώμα. Λεμονάδα της στιγμής, η οποία απαιτεί ελάχιστα λεπτά για να γίνει, είναι φουλ υγιεινή και με πολλές βιταμίνες, ενώ με μικρά κολπάκια μετατρέπεται σε δροσερό ποτό υπερπαραγωγή που θα εντυπωσιάσει τα πλήθη και τα παιδιά μας!
Το καλοκαίρι θέλουμε πολλά δροσιστικά ποτά. Τα έτοιμα αναψυκτικά τα αποφεύγουμε, επειδή συνήθως έχουν συντηρητικά και παραείναι γλυκά. Προτιμάμε να απολαύσουμε κάτι που να είναι σπιτικό, υγιεινό και να έχει και βιταμίνες. Όπως, ας πούμε, χυμούς, γρανίτες φυσικές, κρύο χειροποίητο τσάι, «milk shakes» χωρίς ζάχαρη κ.ά. Φυσικά, αγαπημένο δροσερό καλοκαιρινό ποτό είναι η σπιτική λεμονάδα, που συνήθως περιέχει ζάχαρη για να συντηρηθεί σωστά για καιρό.
Γιατί όμως να συντηρούμε για καιρό τη λεμονάδα, όταν έχουμε στη διάθεσή μας φρέσκα λεμόνια και άλλα φρούτα; Επίσης, γιατί ζάχαρη και όχι μέλι, ας πούμε, που μας κάνει και καλό; Και γιατί να ζεστάνουμε το μέλι σε σιρόπι, αφού έτσι καίμε τα θρεπτικά του συστατικά; Το μέλι όταν θερμαίνεται πάνω από τους 50°C χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και μετατρέπεται σε απλή γλυκαντική ύλη, όπως η ζάχαρη.
Με τη συνταγή αυτή, ετοιμάζουμε σε πέντε λεπτά μια ροζ λεμονάδα απόλυτα φυσική, πολύ γευστική και άκρως δροσιστική. Δεν περιέχει ίχνος ζάχαρης και θα γίνει το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού. Μπορούμε στη συνταγή να προσθέσουμε σόδα αντί για νερό, ώστε να γίνει ανθρακούχο το ποτό, όπως επίσης μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ποτάρα.. με το να προσθέσουμε λίγη βότκα ή τζιν και σόδα. Αν είστε vegan και δεν τρώτε μέλι, μπορείτε άνετα να το αντικαταστήσετε με λίγο σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
ΥΛΙΚΑ
- 8-9 σμέουρα (φραμπουάζ)
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia
- 80 γραμμάρια μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου
- 150 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμόνι
- 150 ml χλιαρό νερό
- 1000 ml κρύο νερό
- Πάγος
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Σε μια κανάτα διαλύετε το μέλι στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτετε τα σμέουρα (φραμπουάζ) και τα λιώνετε με το εργαλείο του μοχίτο.
- Προσθέτετε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι και τους σπόρους chia και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε κρύο νερό και πάγο και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε στη λεμονάδα το κομμένο λεμόνι και τη σερβίρετε κρύα (αν θέλετε με επιπλέον πάγο).
- Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες αλλά προτείνουμε να καταναλωθεί άμεσα, όσο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες!
TIP: Αν θέλετε μια επιπλέον πινελιά στη γεύση και την παρουσίαση, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κοτσάνια από κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως δυόσμο, βασιλικό ή λεβάντα.