ΥΓΙΕΙΝΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA
Μια γρήγορη συνταγή για υγιεινή και πολύ γευστική μαρμελάδα βερίκοκο, χωρίς καθόλου ζάχαρη ή πηκτίνη. Σε αυτή τη συνταγή, για υγιεινή μαρμελάδα από φρέσκα βερίκοκα, το μυστικό είναι οι σπόροι chia. Οι σπόροι chia έχουν διπλό ρόλο: Πρώτον, βοηθούν στο να πήξει η μαρμελάδα μας άμεσα και τελείως φυσικά. Δεύτερον, την εμπλουτίζουν με άφθονα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που περιέχουν.
Στην αρχαία γλώσσα των Μάγια, «chia» σημαίνει «δύναμη» και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για μια από τις θρεπτικότερες τροφές στον πλανήτη, σημαντική πηγή φυτικών ινών, πλούσια σε πρωτεΐνη και με δυνατή αντιοξειδωτική δράση. Οι ιδιότητές τους προσφέρουν πολλά στον οργανισμό, ακόμα και στην επιδερμίδα και τα μαλλιά.
Ως γλυκαντικό σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιείται το μέλι. Κατά προτίμηση, ένα ρευστό μέλι με ήπια γεύση, όπως αυτό της πορτοκαλιάς. Το μέλι προσθέτεται στο τέλος, χωρίς να το αφήσουμε να βράσει, για να προστατευτούν οι διατροφικές του ιδιότητες.
Αρωματίζουμε την μαρμελάδα βερίκοκο με φρέσκο δενδρολίβανο και πιπερόριζα, ενώ προσθέτουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, που ταιριάζει πολύ ωραία με τα βερίκοκα.
Αυτή η συνταγή μπορεί να έχει πολλές χρήσεις: κλασικά με ψωμί και βούτυρο, σε γλυκά, πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό, ενώ ταιριάζει απόλυτα σε δημιουργικές πιατέλες τυριών, συνοδεία κρασιού.
ΥΛΙΚΑ
- 600 γραμμάρια κατακόκκινα βερίκοκα πολύ ώριμα
- 20 γραμμάρια φρέσκια πιπερόριζα
- 1 κλωναράκι φρέσκος δενδρολίβανος
- 2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι πορτοκαλιάς
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Αφαιρείτε τη φλούδα από την πιπερόριζα, ενώ κρατάτε το κομμάτι ολόκληρο.
- Πλένετε καλά τα βερίκοκα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε τους καρπούς σε κυβάκια.
- Τοποθετείτε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζετε μέσα τα βερίκοκα, την πιπερόριζα και το φρέσκο δενδρολίβανο και φέρνετε σε βράση.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τους σπόρους chia και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα βερίκοκα και να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα (όταν κρυώσει θα πήξει κανονικά, οπότε προσοχή να μην την παραβράσετε).
- Αποσύρετε την μαρμελάδα βερίκοκο από τη φωτιά και την αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
- Ανακατεύετε μέσα το μέλι πορτοκαλιάς και τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.