ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
Ζουμερό, νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο φαγητό, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, που ικανοποιεί ολόκληρη την οικογένεια.
Μία γευστική συνταγή με υψηλότατη διατροφική αξία και χαμηλή παροχή ενέργειας.
Το χταπόδι μπορεί να καταναλώνεται χωρίς τύψεις από άτομα που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Επίσης, ενισχύει το μεταβολισμό, την καλή όραση και τη λειτουργία της καρδιάς χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α, φώσφορο και ω-3 λιπαρά.
Το κοφτό μακαρονάκι τροφοδοτεί με άφθονες βιταμίνες της ομάδας Β για καλύτερη μεταβολική λειτουργία.
Αν συνοδεύσετε το πιάτο με πράσινη σαλάτα θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τις διατροφικές ιδιότητές του, επαυξάνοντας την αντιοξειδωτική του ισχύ και τις φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.
Η συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα πιάτο παντός καιρού, γεμάτο από τα αρώματα της θάλασσας, που όσοι δε νηστεύουν μπορούν να το απολαύσουν γαρνιρισμένο με τριμμένο τυρί.
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι φρέσκο γύρω στο 1½ κιλό
- 500 γραμμάρια μακαρονάκι κοφτό
- 4 φρέσκες ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κουταλιά της σούπας χειροποίητος πελτές ντομάτας
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό
- ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Ξεκινάτε με το καθάρισμα του χταποδιού. Γυρνάτε την κουκούλα του και αφαιρείτε το εσωτερικό της. Επίσης, πιέζετε και αφαιρείτε το στόμα του από το κέντρο.
- Πλένετε καλά το χταπόδι και το κόβετε με ένα μαχαίρι σε μεγάλες μπουκιές.
- Σε μία μέτρια κατσαρόλα χωρίς να βάλετε λάδι, ρίχνετε τα κομμάτια χταποδιού και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά. Σε αυτή τη φάση θα πάρει ένα ωραίο κόκκινο σκούρο και έτσι θα ενισχυθεί η γεύση του χταποδιού.
- Προσθέτετε το ελαιόλαδο μέσα στο χταπόδι να ζεσταθεί.
- Ανακατεύετε το χταπόδι και προσθέτετε το κρεμμύδι.
- Σοτάρετε για 5´ ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
- Ρίχνετε τα φύλλα δάφνης, πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και ανακατεύετε να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.
- Σβήνετε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρετε (τρίβετε) τη βάση της κατσαρόλας.
- Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, τόσο που να σκεπάζει τα υλικά σας.
- Αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
- Προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).
- Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10´, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το κοφτό μακαρονάκι και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.
- Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι προς το τέλος του βρασμού (Aν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. Είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό το φαγητό και προσθέτετε μέσα δύο παγάκια ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να σταματήσει να βράζει το ζυμαρικό.
- Σερβίρετε το φαγητό όσο ακόμα είναι ζεστό και ζουμερό σε πιάτα και πασπαλίζετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τόσο νόστιμο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι δεν έχετε ξαναφάει.
TIPS:
- Δεν πρέπει να στεγνώσει το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα.
- Όταν βράζετε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λ.π.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
- Το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι τρώγεται πολύ ευχάριστα ακόμη και κρύο.