ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ

Μια συνταγή που συνδυάζει θαλασσινά και όσπρια! Δύο σε ένα. Οι αγαπημένοι μας καλοκαιρινοί μεζέδες σε ένα μοσχοβολιστό, παραθαλάσσιο πιάτο, με άρωμα Ελλάδας και με όλη την νοστιμιά της θάλασσας.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χταπόδι φρέσκο
  • 500 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκοι πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • ½ φλιτζάνι ξίδι κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζωμός (όπου έβρασε το χταπόδι)
  • Θαλασσινό αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Βάζετε πρώτα σε μια κατσαρόλα με νερό τα μαυρομάτικα φασόλια.
  2. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό.
  4. Τα βράζετε με καθαρό νερό για άλλα 20 λεπτά.
  5. Προσθέτετε αλάτι την ώρα που βράζουν.
  6. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  7. Σιγοβράζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι, το κρασί, το ξίδι και το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει καλά.
  8. Αφαιρείτε το χταπόδι, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε μπουκιές (κρατάτε στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζωμό που έβρασε το χταπόδι).
  9. Βάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια σε σαλατιέρα για να φτιάξετε τη σαλάτα.
  10. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ξερό κρεμμύδι στη σαλατιέρα.
  11. Πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνετε με το ζωμό μέσα στον οποίο έβρασε το χταπόδι.
  12. Ανακατεύετε 2-3 φορές τη σαλάτα με ένα κουτάλι, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρετε.
  13. Βάζετε σε πιάτα τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα και τις μπουκιές του χταποδιού και σερβίρετε.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!