ΑΛΑΔΩΤΕΣ ΦΑΚΕΣ

Οι φακές είναι ένα φαγητό συνώνυμο της ταπεινότητας και της ευτελούς αξίας της πρώτης ύλης. “Αντί πινακίου φακής” παραχώρησε ο Ησαύ στον Ιακώβ τα πρωτοτόκια, τα νομικά δικαιώματα κληρονομιάς των πρωτότοκων υιών της εποχής, στη γνωστή ιστορία της Παλιάς Διαθήκης με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη έκφραση περί φακής, να είναι πλέον συνώνυμη της έννοιας της ευτελούς αξίας.

Κάθε χρόνο, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής είθισται οι νοικοκυρές τηρώντας αυστηρά τη νηστεία της Σαρακοστής, η οποία φθάνει στην κορύφωση της, να ετοιμάζουν ζεστή φακή χωρίς λάδι.

Ωστόσο, οι φακές είναι ένας γαστρονομικός και διατροφικός θησαυρός, που τυγχάνει να είναι φτηνός και εύκολος στο μαγείρεμα. Συνδυασμός που κάνει το συγκεκριμένο πιάτο εξαιρετική ζεστή επιλογή για μια κρύα ημέρα.

Δοκιμάστε τις φακές και αλάδωτες, μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η μεστή τους γεύση θα σας αποζημιώσει. Βέβαια, μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο στο πιάτο σας.

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια φακές
  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 5 καρότα κομμένα σε φέτες 
  • 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκιες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη άγρια τριμμένη
  • 4 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζάνι ξίδι από κρασί ή βαλσάμικο
  • 1 πρέζα ζάχαρη καστανή
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 
 
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Αρχικά καθαρίζετε τις φακές, από ξένα σώματα.
  2. Σε ένα σουρωτήρι, προσθέτετε τις φακές και τις ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
  3. Τις βάζετε σε μία βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό να τις σκεπάζει και τις αφήνετε να βράσουν για 15´.
  4. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε. Ο μόνος λόγος που στραγγίζετε το πρώτο νερό, είναι για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο όσπριο. Διαφορετικά μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο αυτό.
  5. Στη συνέχεια ξαναβάζετε τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και τις πιπεριές.
  6. Σκεπάζετε με αρκετό νερό, λίγο παραπάνω από το ύψος της φακής (περίπου 8-10 φλιτζάνια του τσαγιού) και βράζετε στην αρχή σε δυνατή φωτιά για 10´ περίπου και στη συνέχεια χαμηλώνετε.
  7. Στο δεκάλεπτο προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, το ρύζι, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  8. Αφήνετε τις φακές να σιγοβράσουν και να χυλώσουν καλά.
  9. Λίγο προτού τις αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τη ρίγανη και το ξίδι.
  10. Σερβίρετε τις φακές ζεστές σε βαθιά μπολ και συνοδεύετε με ελιές και τουρσί.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!