ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ

Η άνοιξη είναι η εποχή της πράσινης σαλάτας. Μαρούλια, ρόκα, αρωματικά βότανα, κρεμμυδάκια φρέσκα, όλα είναι στα καλύτερα τους!

Σε μια πράσινη σαλάτα, το βασικότερο όλων είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε. Απογειώνεται με την προσθήκη ορισμένων υλικών που της χαρίζουν επιπλέον γεύσεις, υφές και χρώματα.

Τα φυλλώδη λαχανικά θέλουν καλό πλύσιμο. Μπορείτε να τα ξεπλύνετε (φύλλο-φύλλο) και στη συνέχεια να τα βάλετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και λίγο ξύδι για πιο αποτελεσματικό πλύσιμο. Αφήνοντάς τα να μουλιάσουν σε κρύο νερό, τα φύλλα ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο και γίνονται ωραία και τραγανά. Τα ξεπλένετε και πάλι και τα αφήνετε για λίγο να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Αν δεν τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, μπορείτε να τα τυλίξετε σε νωπή πετσέτα (ή να τα καλύψετε με αυτή) και να τα βάλετε ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Σημαντικό βήμα πριν αρχίσετε να συνθέτετε τη σαλάτα σας, είναι να έχετε στεγνώσει καλά τα φυλλώδη λαχανικά σας, ώστε να μην έχουν νερά, γιατί αλλιώς θα κατσιάσει πολύ γρήγορα όλη η σαλάτα και το dressing θα νερώσει. Μια καλή λύση είναι το σπίνερ.

Aν δεν έχετε σπίνερ, τα στεγνώνετε πρώτα σε σουρωτήρι και έπειτα σε πετσέτα με πολύ απαλές κινήσεις, ώστε να μην τα κατσιάσετε.

Το επόμενο απαραίτητο συστατικό είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κάποιο μυρωδικό. Μπορείτε να βάλετε πάνω από ένα μυρωδικό αν θέλετε, αρκεί να ταιριάζουν μεταξύ τους. Τώρα την άνοιξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο δυόσμο για αλλαγή.

Την πράσινη σαλάτα σας μπορείτε να την απογειώσετε προσθέτοντάς της κάποια επιπλέον υλικά της άνοιξης, όπως ραπανάκια, φινόκιο, σπαράγγια, φρέσκο αρακά, αγγούρι, φράουλες κ.ά. Έτσι, θα αποκτήσει ποικιλία σε γεύσεις, υφές και χρώματα.

Πολλές φορές τη σαλάτα τη θέλουμε χωρίς τυρί, γιατί είναι πιο δροσερή και ελαφριά, ενώ συνδυάζεται καλύτερα με περισσότερα πιάτα, ειδικά τα κρεατικά. Ένα υλικό που μας αρέσει να προσθέτουμε, είναι ξηροί καρποί ή σπόροι, που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μιας ωραίας ανοιξιάτικης πράσινης σαλάτας με φράουλες, ραπανάκια, φινόκιο, ηλιόσπορους και ένα απλό λεμονάτο dressing στο οποίο βάζουμε φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη.

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

  • 7-8 φράουλες ώριμες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3-4 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ φινόκιο λεπτοκομμένο
  • 6-7 τρυφερά φύλλα από λόλα κόκκινη κομμένα
  • 10 τρυφερά φύλλα από μαρούλι κομμένα
  • 1 ματσάκι τρυφερή ρόκα άγρια κομμένη
  • 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας τρυφερά φύλλα από δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιόσποροι

Για το dressing

  • 5 γραμμάρια τζίντζερ φρέσκο τριμμένο στον τρίφτη
  • Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Προσθέτετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες.
  2. Σε ένα μικρότερο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για το dressing και χτυπάτε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  3. Λίγο πριν σερβίρετε τη σαλάτα περιχύνετε με το dressing.
  4. Ανακατεύετε με απαλές και ανάλαφρες κινήσεις, για να μην κατσιάσει και μαραθεί.
  5. Τέλος πασπαλίζετε με τους ηλιόσπορους.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!