ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ

Κι άμα δε μαγειρέψουμε τώρα αρακά, λαδερό ή με κρέας, πότε θα μαγειρέψουμε;

Όλοι αγαπάμε το λαδερό αρακά. Γι’ αυτό και χειμώνα καλοκαίρι, η Ελληνίδα μάνα τον έχει απαραίτητα μία φορά την εβδομάδα, στο σπιτικό τραπέζι.

Μια συνταγή εύκολη και αγαπημένη της ελληνικής οικογένειας. Ο αρακάς είναι από τα λαχανικά που έχουν πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα ακόμη κι όταν καταψυχθεί, αλλά εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει ο φρέσκος. Ακόμη και ωμό, την ώρα που τον καθαρίζουμε, μπορούμε να τον απολαύσουμε.

Έχετε δοκιμάσει, να σκορπίσετε μια χούφτα αρακά, σε πράσινη σαλάτα;

Από τα καλύτερα λαδερά της Άνοιξης πριν ακόμη κυκλοφορήσουν οι μπάμιες και τα φασολάκια (μιλάμε πάντα για τα υπαίθρια). Κάνει ωραίους συνδυασμούς με αγκινάρες ή κολοκυθάκια και φυσικά με τα καρότα που είναι απαραίτητο συστατικό των πιάτων με αρακά. Αυτό λοιπόν το ανοιξιάτικο λαχανικό (που ευτυχώς απολαμβάνουμε όλο το χρόνο πια) μαγειρεύεται και με κρέας, κυρίως με μοσχαράκι, με αρνάκι, με κατσικάκι ή με κοτόπουλο, αλλά και σκέτο.

Η διατροφική αξία του αρακά είναι υψηλή. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, παρόλο που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Αποτελεί πλούσια πηγή υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ), βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, καθώς και ιχνοστοιχείων όπως μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες (προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες), βοηθάει όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, προλαμβάνει τη σκωληκοειδίτιδα και βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

Ο αρακάς έχει λίγες θερμίδες, αρκεί να τον καταναλώνουμε με μέτρο. Πρέπει να αποφεύγεται από νεφροπαθείς και διαβητικούς!

Ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο ελληνικό πιάτο, πολύ υγιεινό και γεμάτο βιταμίνες.

Με υλικά που πάντα έχουμε στην κουζίνα μας, κάνουμε ένα τόσο απλό αλλά νόστιμο φαγητό, γεμάτο γεύση και αρώματα. Πατάτες, καρότα και λίγος άνηθος, είναι τα υλικά που θα απογειώσουν το πιάτο μας!

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αρακάς φρέσκος
  • 2 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χειροποίητος πελτές ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Καθαρίζετε τον αρακά. 
  2. Τον ανακατεύετε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνετε στο σουρωτήρι. Έτσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
  3. Μετά τον ξεπλένετε καλά και τον αφήνετε να στραγγίσει.
  4. Ζεσταίνετε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο. Κρατάτε το υπόλοιπο για το τέλος.
  5. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  6. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να πάρουν χρώμα, για 3΄.
  7. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας για 1´.
  8. Ρίχνετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  9. Προσθέτετε τα καρότα, τις πατάτες, τον αρακά και τις ψιλοκομμένες ντομάτες κι ανακατεύετε να λαδωθούν τα υλικά.
  10. Συμπληρώνετε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.
  11. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20΄. Μετράτε το χρόνο βρασμού, από την ώρα που θα πάρει βράση ο λαδερός αρακάς.
  12. Αφού βράσουν τα υλικά, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσατε στην αρχή καθώς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  13. Βράζετε για 10΄, επιπλέον σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει ο λαδερός αρακάς μόνο με το λάδι του στο τέλος.
  14. Σερβίρεται, ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου, ως κυρίως ή ως συνοδευτικό, με μια φέτα ψωμί και λίγη φέτα.

 

TIPS:

  • Αντί για φρέσκο αρακά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο.
  • Αντί για φρέσκιες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντομάτες σε κονσέρβα.
  • Ο μαγειρεμένος λαδερός αρακάς αποτελεί ένα πλήρες ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους αλλά και όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.
  • Διατηρείται σε γυάλινο μπολ σκεπασμένος καλά, στη συντήρηση του ψυγείου, για 2 ημέρες.
  • Μην διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε. Μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα την εποχή κι άλλα λαχανικά. Το καλοκαίρι, μπορείτε να τρίψετε μια μελιτζάνα ή να ψιλοκόψετε τρυφερά κολοκυθάκια μέσα στο λαδερό αρακά, για να απογειώσετε κι άλλο τη γλυκιά του γεύση. Αντίστοιχα, το φθινόπωρο μπορείτε να ψιλοκόψετε μέσα στο λαδερό αρακά, φρέσκιες αγκινάρες.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!