ΑΒΓΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει στραπατσάδα!

Ένα πιάτο που γίνεται με ντομάτα και αβγά, εύκολα και γρήγορα και μυρίζει καλοκαίρι.

Θέλετε στραπατσάδα, θέλετε καγιανά, θέλετε κοσκοσέλα, όπως το λένε στις Κυκλάδες, τα αβγά μαγειρεμένα μέσα σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με ρίγανη και φέτα είναι το απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο.

Γίνεται σε λίγα λεπτά και τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Θέλετε για πρωινό; Θέλετε για brunch; Θέλετε για μεσημεριανό ή βραδινό;

Πάει παντού και με τα πάντα και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

ΥΛΙΚΑ
  • 6 χωριάτικα αβγά μεσαίου μεγέθους 
  • 140 γραμμάρια φέτα με χαμηλά λιπαρά θρυμματισμένη
  • 650 γραμμάρια ντομάτες ώριμες κομμένες σε καρέ (με τους χυμούς τους)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη άγρια τριμμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Τοποθετείτε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις ντομάτες με τους χυμούς τους, το σκόρδο και τη δάφνη.
  3. Ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο αλάτι και αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10΄, μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Προσοχή! Περιμένετε αρκετά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά, για να βγει σωστό το πιάτο. Η πυκνότητα πρέπει να θυμίζει σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια. 
  4. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, σπάτε τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά με έναν αβγοδάρτη.
  5. Μόλις οι ντομάτες έχουν γίνει σαν σάλτσα και έχουν πιει τα πολλά υγρά, αφαιρείτε τη δάφνη και προσθέτετε τα αβγά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για περίπου 3΄, μέχρι να γίνουν τα αβγά, ενώ η στραπατσάδα να παραμένει κρεμώδης (αλλά όχι υδαρής) και σε καμία περίπτωση στεγνή.
  6. Προσθέτετε τη φέτα, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει ελαφρά και αποσύρετε από τη φωτιά.
  7. Τέλος, πασπαλίζετε με ρίγανη και με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  8. Σερβίρετε σε πιάτα και την απολαμβάνετε με φρέσκο ψωμί και παγωμένη μπίρα.

 

TIPS:

  • Τις ντομάτες, τις κόβετε σε καρέ, αλλά μπορείτε  να τις περάσετε και από τον τρίφτη για πιο λείο αποτέλεσμα. 
  • Από μυρωδικά βάζετε δάφνη, την οποία στη συνέχεια αφαιρείτε και ρίγανη στο τέλος. Τη ρίγανη δεν τη βάζετε από την αρχή, γιατί θα πικρίσει η στραπατσάδα. Αντίθετα, όταν τη βάζετε στο τέλος, το καλοκαιρινό της άρωμα είναι πιο έντονο και απολαυστικό. Πάντα προτιμάτε άγρια ρίγανη που είναι πολύ πιο αρωματική και ευεργετική για τον οργανισμό.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρίγανη με άλλα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή θρούμπι ή να συνδυάσετε και κάποιο φρέσκο, όπως μαϊντανό ή βασιλικό.
  • Αν θέλετε να κάνετε το πιάτο πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά στη ντομάτα. 
  • Αντί για φέτα, υπάρχουν πολλά άλλα τυριά που ταιριάζουν, από τα φρέσκα, όπως το ανθότυρο και η μυζήθρα, μέχρι τα σκληρά, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι. 
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!