ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΚΑΟ

Το χαρούπι αποτελεί ένα υλικό με πολύ ενδιαφέρον, ξεχασμένο λίγο μιας και είχε συνδεθεί με τη φτώχεια.

Θεωρείται υπερτροφή με πολλά αντιοξειδωτικά και μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (350 mg ανά 100 γραμμάρια ενώ το γάλα έχει 120-130 mg ανά 100 γραμμάρια), αλλά και πρωτεΐνες.

Αυτό το κέικ είμαι σίγουρος πως θα γίνει το αγαπημένο σας!

Ξεχωρίζει για τον αντίστροφο τρόπο παρασκευής του. Δηλαδή πρώτα βάζετε στο μίξερ το αλεύρι και τη ζάχαρη και μετά προσθέτετε το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά. Μην τρομάζετε! Είναι όσο εύκολος και ο παραδοσιακός τρόπος και δίνει κέικ με πολύ ωραία υφή.

Πάμε να δούμε τη συνταγή!

ΥΛΙΚA

Για το κέικ

  • 3 αβγά μεγάλα
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 200 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου (συν για το άλειμμα της φόρμας)
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν για το αλεύρωμα της φόρμας)
  • 60 γραμμάρια χαρουπάλευρο
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 100 γραμμάρια λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη με μελάσα
  • 50 ml σπορέλαιο

Για το σιρόπι

  • 25 γραμμάρια κακάο σκόνη
  • 50 γραμμάρια λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 ml νερό ζεστό

 

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Βάζετε το φούρνο να προθερμανθεί στους 175°C, με αέρα, ή στους 160°C, αν χρησιμοποιείτε σκούρα φόρμα (οι σκούρες φόρμες ψήνουν πιο πολύ).
  2. Αλείφετε τη φόρμα καλά παντού με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ή και με κακάο, αν δεν σας αρέσουν τα άσπρα σημάδια που αφήνει το αλεύρι.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, το χαρουπάλευρο, τη βανίλια και το γιαούρτι μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
  4. Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, τις ζάχαρες, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι για 30΄΄ περίπου.
  5. Προσθέτετε το βούτυρο, το λάδι και το μισό μείγμα γιαουρτιού και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 1.5΄. Το μίγμα θα ανοίξει σε χρώμα και θα αφρατέψει. Σταματάτε το χτύπημα και καθαρίζετε τα πλαϊνά του μπολ με μια σπάτουλα.
  6. Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτετε τώρα το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού, λίγο λίγο, χτυπώντας αλάτι για 30΄΄ κάθε φορά. Αυτό θα δώσει καλύτερη δομή στο κέικ και θα το αφρατέψει.
  7. Ρίχνετε το κέικ στη φόρμα σας καθαρίζοντας τα πλαϊνά του μπολ με τη σπάτουλα σιλικόνης.
  8. Ψήνετε στο κέντρο προς τα κάτω του φούρνου σας για περίπου 45΄-55΄ λεπτά (λιγότερο αν έχετε πιο μεγάλη από 25 εκατοστά φόρμα). Αρχίζετε να δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο από τα 40΄ περίπου, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι ή με καλαμάκι για σουβλάκι. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
  9. Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνετε το σιρόπι. Βάζετε το νερό, το κακάο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το φέρνετε σε βρασμό ίσα να λιώσει η ζάχαρη. Το κρατάτε στην άκρη σκεπασμένο.
  10. Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο, το τρυπάτε παντού με ένα μαχαίρι ή καλαμάκι για σουβλάκι και το αλείφετε με ένα πινέλο με το 1/3 του σιροπιού (περίπου 50ml).
  11. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει 10΄στη φόρμα, ξεφορμάρετε στην πιατέλα και αλείφετε παντού με το υπόλοιπο σιρόπι.
  12. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
  13. Το κέικ διατηρείται σε καλά σκεπασμένο δοχείο 3-4 ημέρες.

 

TIP: Αν δεν έχετε χαρουπάλευρο διαθέσιμο, το αντικαθιστάτε με κακάο σκόνη. Επίσης, αν δεν έχετε μαύρη ζάχαρη, βάζετε την ίδια ποσότητα σε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Θα χάσει λίγο το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και πάλι νόστιμο θα βγει!

 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!