ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΜΕ ABOKANTO
Με τον όρο ντρέσινγκ στη μαγειρική ονομάζουμε μια κρύα σάλτσα που προορίζεται για τις σαλάτες, που ντύνει (dress, dressing) τις σαλάτες.
Αυτό το ντρέσινγκ με αβοκάντο, γίνεται ξεχωριστό τόσο από το χρώμα του, όσο και από το διακριτικό άρωμα από τα βότανα.
Ταιριάζει με τις ντομάτες, τα αγγουράκια, τις πράσινες σαλάτες, το λάχανο σαλάτα ή το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Θα έλεγα ότι ταιριάζει με όλες τις σαλάτες! Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ντιπ για λαχανικά όπως καρότα, σέλερι ή πιπεριές.
Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο. Ένα μικρό ώριμο αβοκάντο έχει περίπου 280 θερμίδες.
Ενώ τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά. Παρέχει φυτικές ίνες και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως ολική, «κακή» LDL και «καλή» HDL χοληστερόλη, καθώς και τριγλυκερίδια αίματος.
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών.
ΥΛΙΚΑ
- 1 μικρό αβοκάντο ώριμο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας τρυφερά φύλλα από εστραγκόν ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας τρυφερά φύλλα από κόλιανδρο ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 3/4 φλιτζανιού ξινόγαλο σπιτικό με χαμηλά λιπαρά
- 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας νερό
- Θαλασσινό αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Βάζετε στο μούλτι όλα τα βότανα, το σκόρδο, το ξινόγαλο, το νερό, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και το αλάτι και χτυπάτε για 10΄΄.
- Προσθέτετε το αβοκάντο και συνεχίζετε το χτύπημα για 30΄΄, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
TIP: Το ντρέσινγκ με αβοκάντο εύκολα αντικαθιστά τη μαγιονέζα, στα σάντουιτς ή τα wraps που ετοιμάζετε!