ΑΒΓΟΦΕΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ & ΦΡΟΥΤΑ
Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που σπάνια λείπουν από το οικογενειακό μας τραπέζι. Η μόνη περίπτωση να μη φάμε ψωμί, είναι το μενού να περιλαμβάνει μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Έτσι, η επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς είναι μέρος του καθημερινού προγράμματος.
Το πρόβλημα είναι ότι όλο και κάμποσες φέτες ψωμιού περισσεύουν και κανείς δε θέλει να καταναλώσει μπαγιάτικο ψωμί την επόμενη μέρα.
Αν δεν τις δώσουμε στο γείτονα για να ταΐσει τις κότες του, τότε υπάρχει ένας τρόπος να τις αξιοποιούμε, ώστε να μην καταλήξουν στην κομποστοποίηση, αλλά να καταναλωθούν ακόμα κι από αυτούς που λατρεύουν το φρέσκο ψωμί.
Ποια είναι η λύση;
Τα καλοκαίρια η γιαγιά μας έφτιαχνε κάθε μέρα αβγοφέτες, όπως μάλλον όλες οι γιαγιάδες.
Μπορεί οι αβγοφέτες να μην είναι κάποια περίτεχνη συνταγή, είναι όμως μία από τις πιο αγαπημένες της παιδικής μας ηλικίας, γεμάτη αναμνήσεις!
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το μπαγιάτικο ψωμί, ο τρόπος που σας προτείνουμε να το αξιοποιήσετε, θα σας κάνει να αναθεωρήσετε.
Οι αβγοφέτες θέλουν και αυτές τον τρόπο τους και τα μικρά τους «μυστικά» ώστε να γίνουν λαχταριστές και νόστιμες!
ΥΛΙΚΑ
Για τις αβγοφέτες
- 4 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί περίπου 2 εκατοστά η κάθε μια
- 3 αβγά χωριάτικα
- 100 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη
- 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Θαλασσινό αλάτι
Για το σερβίρισμα
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη
- 2 κουταλιές στης σούπας ταχίνι
- 2 κουταλιές στης σούπας μέλι θυμαρίσιο
- Φρέσκα φρούτα εποχής της επιλογής σας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Σε ένα μπολ βάζετε τα αβγά, το γάλα, την κανέλα, τη βανίλια, λίγο αλάτι και τα χτυπάτε ελαφρά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
- Βάζετε τις φέτες του ψωμιού σε ένα ταψί και αδειάζετε από πάνω το μείγμα με τα αβγά.
- Αφήνετε το ταψί στην άκρη για 5′, μέχρι οι φέτες του ψωμιού να απορροφήσουν το μείγμα.
- Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε να κάψει.
- Προσθέτετε το βούτυρο και τηγανίζετε τις αβγοφέτες για 2′ από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμες οι αβγοφέτες, τις μεταφέρετε σε πιάτα.
- Τις αλείφετε με το ταχίνι.
- Τις περιχύνετε με μέλι και τις πασπαλίζετε με λίγη κανέλα.
- Τέλος, τις γαρνίρετε με τα φρούτα και σερβίρετε.
TIPS:
- Κόβετε το ψωμί σε χοντρές φέτες, αν χρησιμοποιήσετε ψωμί του τόστ, προτιμάτε χωριάτικο με προζύμι ή σίκαλης ή ολικής.
- Το γάλα και τα αβγά, τ’ αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αφήνετε τις φέτες του ψωμιού, να τραβήξουν καλά το μείγμα, ώστε να γίνουν αφράτες και νόστιμες.
- Μπορείτε να πασπαλίσετε τις αβγοφέτες, με λίγη φρυγανιά ή με μείγμα ξηρών καρπών και βρώμης, γι΄ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα.