ΦΑΓΚΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Παραδοσιακή συνταγή από τα θαλασσινά σύνορα της Ηπείρου στην Πρέβεζα. Δε θα πιστεύετε τι νόστιμο δίδυμο είναι το φαγκρί με τη σκορδαλιά!
ΥΛΙΚΑ
- 4 φαγκριά ημέρας (περίπου 400-500 γραμμάρια το καθένα)
- 4 πατάτες μεγάλες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 2 λεμόνια
- 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το λάδωμα του ταψιού)
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μέτριες (τη ψίχα μουσκεμένη σε νερό)
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κρασί
- 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Καθαρίζετε τα φαγκριά από τα λέπια και τα βράγχια.
- Πλένετε πολύ καλά τις κοιλιές των ψαριών και τα ξεπλένετε καλά με κρύο νερό.
- Τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα τοποθετείτε σε πλατύ σκεύος.
- Αναμιγνύετε το φρεσκοστυμμένο χυμό των λεμονιών με το ελαιόλαδο και περιχύνετε τα ψάρια.
- Αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες.
- Βράζετε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για 6′-7′ περίπου, μέχρι να τρυπιούνται ελάχιστα με πιρούνι.
- Τις στραγγίζετε και τις στρώνετε σε λαδωμένο μεγάλο ταψί.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετείτε τα ψάρια πάνω από τις πατάτες και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο (τη μαρινάτα των ψαριών).
- Πασπαλίζετε τα ψάρια με τη ρίγανη και ψήνετε στο φούρνο για 30′ περίπου.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά. Στύβετε καλά την ψίχα ψωμιού με τα χέρια.
- Τη βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Χτυπάτε μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Προσθέτετε στο τέλος την καρυδόψιχα και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί το καρύδι αλλά να μη γίνει τελείως αλοιφή.
- Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι ή ξίδι κατά προτίμηση.
- Σερβίρετε το φαγκρί με τις πατάτες και χύνετε λίγη σκορδαλιά από πάνω.
- Την υπόλοιπη σκορδαλιά τη σερβίρετε σε μπολ για να συνοδεύσει το φαγητό.