ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Υπάρχει τίποτα καλύτερο αυτήν την εποχή από μια δροσιστική, ζουμερή, πολύχρωμη, αρωματική και πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα;

Ένα ελαφρύ και βιταμινούχο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε σε χρόνο ρεκόρ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα αγαπημένα σας φρούτα στο ψυγείο και τη συνταγή για το υπέροχο dressing, η οποία περιέχει μέλι, φρεσκοστυμμένο χυμό από μοσχολέμονο (lime) και σπόρους chia.

Το μάνγκο έχει μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μας χορταίνει χωρίς να μας φορτώνει πολλές θερμίδες. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βήτα-καροτένιο, λυκοπένιο (και τα δύο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά), βιταμίνες C και Α, όπως και πολλές του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού ώστε να καίμε περισσότερες θερμίδες.  Επιλέξτε τα μάνγκο που είναι «σφιχτά», αλλά μαλακώνουν όταν τα πιέζετε. Η φλούδα τους θα πρέπει να είναι λεία και το χρώμα τους θα πρέπει να έχει αρχίσει να αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο.

Οι φράουλες, πέρα από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, προστατεύουν τα μάτια και συμβάλλουν στη σωστή προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τις καρδιοπάθειες, καθώς  και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C που περιέχουν έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, οι φράουλες περιέχουν ασπαρτικό οξύ, σημαντικό για την τόνωση του μεταβολισμού. Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρημένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές.

Η γλυκόξινη γεύση του ακτινίδιου ίσως να μην αρέσει σε κάποιους από εσάς, όμως διαβάζοντας τα οφέλη που αποκομίζετε καταναλώνοντας αυτό το φρούτο, θα αλλάξετε γνώμη.  Το ακτινίδιο, λοιπόν, προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού,  αποτρέποντας τις ασθματικές κρίσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά. Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προστατεύοντας από τη δημιουργία “ πλακών” στα τοιχώματα των αρτηριών.  Έχει αντικαρκινική δράση λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φλαβονοειδών και καροτενοειδών που περιέχει και βοηθάει στην πέψη μια και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε ηλεκτρολύτες και κάλιο, προστατεύει τα μάτια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Ακόμη, είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα λόγω της βιταμίνης Ε, καταπολεμά την ανδρική στειρότητα λόγω της αργινίνης, η οποία βοηθά στην  καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία. Τέλος, η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τυχόν γενετικές ανωμαλίες.

 

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Όταν αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Αν βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia σε ένα ποτήρι νερό και τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα ζελέ. Αυτό δημιουργείται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους chia και αυτό είναι που λειτουργεί σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν, για να μετατραπούν σε σάκχαρα. Η ικανότητα των σπόρων chia να συγκρατούν το νερό, προσφέρει στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να διατηρήσει τα επίπεδα των υγρών του, ώστε να παραμείνει ενυδατωμένος και να διατηρήσει και την ηλεκτρολυτική του ισορροπία. Η αργή και πλήρης πέψη που προσφέρουν οι σπόροι chia στον οργανισμό μας, είναι σημαντική  σε άτομα με πεπτικές διαταραχές που δυσκολεύονται να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές, άτομα με σπαστική κολίτιδα και προβλήματα εντέρων. Επίσης, δεν περιέχουν γλουτένη. Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia είναι πολύ χαμηλός και έτσι το σάκχαρο στο  αίμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Αυτό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και τους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν επιβραδύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν την φθορά, από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τέλος, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 μάνγκο (λίγο ώριμο) κομμένο σε κυβάκια
  • 2 ακτινίδια κομμένα σε τέταρτα
  • 8 φράουλες κομμένες στη μέση
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός μοσχολέμονου (lime)
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε όλα τα φρούτα.
  2. Ζεσταίνετε σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, για πολύ λίγο το μέλι, για να αραιώσει.
  3. Προσθέτετε σε ένα μικρό μπολ το μέλι, το φρεσκοστυμμένο χυμό μοσχολέμονου (lime) και τους σπόρους chia και τα ανακατεύετε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το dressing.
  4. Περιχύνετε με το dressing τα φρούτα και ανακατεύετε φορώντας γάντια μίας χρήσης.
  5. Τέλος, σερβίρετε τη φρουτοσαλάτα στο μπολ ή σε μικρότερα μπολάκια.

 

TIP: Στη φρουτοσαλάτα σας μπορείτε να κάνετε ότι συνδυασμό φρούτων θέλετε. Άλλωστε αυτό το dressing ταιριάζει με όλα!

 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!