ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ»

Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο θα πληθαίνουν τα λαχανικά που πρωταγωνιστούν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας. Τα γεμιστά θέλουν φρέσκα υλικά, καλό ελαιόλαδο και ένα, δυο μικρά μυστικά και θα είναι στο πιάτο σας, καλύτερα και από εκείνα που θυμάστε να τρώτε όταν ήσασταν παιδί.

Υπάρχουν πολλών λογιών συνταγές για τα παραδοσιακά γεμιστά. Αρχικά, πέραν της ντομάτας και της πιπεριάς, μπορείτε να προσθέσετε στο ταψί ό,τι άλλο λαχανικό φαντάζεστε. Πατάτα, μελιτζάνα, κολοκυθάκι και ακαταμάχητα κολοκυθολούλουδα.

Επίσης, αρκετές νοικοκυρές συνηθίζουν να τσιγαρίζουν το κρεμμύδι και να ψήνουν ουσιαστικά τη γέμιση πριν βάλουν τα γεμιστά στο φούρνο. Εκτός του ότι αυτό θα σας απασχολήσει περισσότερη ώρα πάνω από την κουζίνα, πέραν του ότι θα λερώσετε περισσότερα σκεύη, το αποτέλεσμα θα είναι πιο βαρύ. Πολλές φορές δε, καθώς το ρύζι έχει ήδη βράσει πριν μπει στο ταψί, δίνει ένα αποτέλεσμα κάπως λασπωμένο. Αν η γέμιση είναι επαρκώς υδαρής, για να πιει το ρύζι τα υγρά, τότε δε χρειάζεται τσιγάρισμα.

Ένα άλλο κόλπο για να μη διαλύονται τα γεμιστά στο ψήσιμο, είναι να τα ψήνετε ανάποδα. Δοκιμάστε δηλαδή να τουμπάρετε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο ταψί, με το «καπάκι» τους προς τα κάτω.

Τέλος, για εκείνους που δεν μπορούν τη γεύση της φλούδας στις ντομάτες, μπορείτε να κάνετε το εξής. Χαράξτε ένα μικρό σταυρό στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας και βάλτε τες για μισό λεπτό σε νερό που βράζει. Αφαιρέστε, περάστε από κρύο νερό και ξεφλουδίστε τις ντομάτες.

Ένα άκρος καλοκαιρινό και αγαπημένο, λαδερό φαγητό, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο.

Μυρωδάτα γεμιστά «ορφανά», χωρίς κιμά, εύκολα και απλά!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 12 μεγάλες πιπεριές πράσινες
  • 12 μεγάλες ντομάτες ώριμες
  • 5 κρεμμύδια ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά της σούπας τρυφερά φύλλα από δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη τριμμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 400 γραμμάρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Κατ’ αρχάς πλένετε πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  2. Κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις ντομάτες από την πλευρά που είναι τα κοτσάνια τους, δημιουργώντας ένα καπάκι.
  3. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε όλο το εσωτερικό τους μέρος προσεκτικά, ώστε να μη σκίσετε την εξωτερική επιφάνεια και τοιουτοτρόπως θα έχετε 12 όμορφες φωλίτσες με τα καπάκια τους.
  4. Φυλάτε το εσωτερικό μέρος της ντομάτας σε μία μικρή λεκάνη.
  5. Με τον ίδιο τρόπο κόβετε και τις πιπεριές και αφαιρείτε τους σπόρους.
  6. Τοποθετείτε τις πιπεριές όρθιες μέσα σε ένα ταψί στη σειρά μαζί με τις ντομάτες. Έτσι θα ξέρετε νωρίτερα, κατά πόσον το ταψί σας χωράει όλες τις ντομάτες και τις πιπεριές. 
  7. Στη συνέχεια, καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα πλένετε, τα ψιλοκόβετε και τα σοτάρετε, βάζοντας το μισό ελαιόλαδο στον ταβά, καθώς και τους σπόρους από τις πιπεριές και τα εσωτερικά τους, που ήδη τα έχετε περάσει από τον τρίφτη.
  8. Επίσης, από τον τρίφτη περνάτε τη μελιτζάνα και τις σκελίδες σκόρδο, αφού προηγουμένως τα έχετε καθαρίσει και τα έχετε πλύνει.
  9. Τέλος, σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδο, τα εσωτερικά και τα σπόρια των πιπεριών και τη μελιτζάνα.
  10. Πλένετε το ρύζι και το βάζετε μέσα στην κατσαρόλα, στην οποία σοτάρετε τα υπόλοιπα υλικά.
  11. Αμέσως μετά ρίχνετε και τα εσωτερικά από τις ντομάτες, τα οποία επίσης έχετε περάσει από τον τρίφτη και τα ανακατεύετε όλα πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα.
  12. Ρίχνετε λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα μπαχαρικά μαζί με το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύετε ξανά.
  13. Τώρα η γέμισή σας είναι έτοιμη.
  14. Αρχίζετε και γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ένα κουτάλι.
  15. Αφού, λοιπόν, γεμίσετε όλες τις ντομάτες και όλες τις πιπεριές, ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ούτως ώστε να πασαλειφθούν όλα τα γεμιστά σας.
  16. Κατόπιν αλατίζετε λίγο από πάνω, συμπληρώνετε ένα και τέταρτο με ενάμιση λίτρο νερό και βάζετε το ταψί σας στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει ήδη στους 200°C, για 60΄ περίπου.
  17. Καλό είναι να είστε λίγο επιφυλακτικοί με το νερό, στην αρχή, και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, συμπληρώνετε. 

 

TIPS:

  • Δε γεμίζετε ως πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σκάσουν.
  • Βάζετε κάθε καπάκι εκεί που αντιστοιχεί.
  • Μόλις γεμίζετε την κάθε ντομάτα ή πιπεριά, την τοποθετείτε μέσα στο ταψί ανάποδα, με το καπάκι από κάτω. Αυτό το κάνετε για δύο λόγους, αφ’ ενός θα πάρει στο ψήσιμο όσο ζουμί χρειάζεται το ρύζι και αφ’ ετέρου θα έχετε καλύτερη εμφάνιση, ενώ και τα γεμιστά σας στέκονται καλύτερα και πιο σταθερά.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!