ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΤΥΛΙΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων παρουσιάζοντας αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς.

Οι σαρδέλες αποτελούν από τις καλύτερες επιλογές ψαριών αναφορικά με την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.

Ντομάτα, μαϊντανός, σκόρδο, κάπαρη και αμπελόφυλλα μας δίνουν πολύτιμα καροτενοειδή και πολυφαινόλες απογειώνοντας τη θρεπτική αξία της καθαρά ελληνικής μεσογειακής αυτής συνταγής.

Φτιάχνουμε σαρδελίτσες κάπως αλλιώς… με μια πολύ ωραία γέμιση από μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, μπούκοβο, σκόρδο, κάπαρη και ντομάτα και τις τυλίγουμε με τρυφερά αμπελόφυλλα.

Ένα ιδιαίτερο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε! 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μέτριες ή μεγάλες σαρδέλες φρέσκες
  • 200 γραμμάρια αμπελόφυλλα φρέσκα
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 1 ντομάτα φρέσκια κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το λάδωμα του ταψιού)

Για τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

  • 2 ώριμες ντομάτες φρέσκες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη άγρια τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο  μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.
  2. Αφαιρείτε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες.
  3. Φροντίζετε τα δύο φιλέτα να μείνουν ενωμένα (πεταλούδα).
  4. Αφού καθαρίσετε και πλύνετε όλες τις σαρδέλες, τις αφήνετε να στραγγίσουν.
  5. Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
  6. Ζεματάτε τα φρέσκα αμπελόφυλλα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό (αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα από βάζο, τα ξεπλένετε από την άρμη).
  7. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
  8. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο, το σκόρδο, την κάπαρη και τη ντομάτα.
  9. Παίρνετε τις σαρδέλες μία-μία και αφού τις γεμίσετε με λίγη από τη γέμιση, τυλίγετε το σώμα τους μέσα σε ένα αμπελόφυλλο και ύστερα τις αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί.
  10. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε τις σαρδέλες στον προθερμασμένο φούρνο για 20΄- 25΄ περίπου.
  11. Ετοιμάζετε τη σάλτσα της ντομάτας, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  12. Σερβίρετε τις σαρδέλες συνοδεύοντας με τη σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!