ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Οι γίγαντες αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα.

Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ωστόσο όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει καθώς στην πρωτεΐνη αυτή λείπει το απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη. Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.), καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας γίγαντες με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος. Επίσης οι γίγαντες αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Ένα φλιτζάνι καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Οι γίγαντες παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος της γλυκόζης του αίματος αλλά και η καλύτερη υγεία του παχέος εντέρου. Ακόμη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, οι σημαντικές ποσότητες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην επιτάχυνση της διέλευσης της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα και κατ’ επέκταση στη διευκόλυνση των κενώσεων. Επομένως, η κατανάλωση φασολιών συμβάλλει και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και άλλες συνθήκες που πλήττουν το πεπτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης ειδικά στα ξερά φασόλια βοηθά στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου της διατροφής. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στους γίγαντες, τους καθιστά ιδανική τροφή για την πρόληψη του διαβήτη. Επιπλέον, η κατανάλωση τους δρα προστατευτικά για την καρδιά, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γίγαντες παρέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου (μη αιμικού), ωστόσο πολλές φορές λόγω του συνδυασμού των τροφών δεν απορροφάται. Είναι απαραίτητο λοιπόν να συνοδεύονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλι ή κόκκινη πιπεριά, β-καροτένιο όπως το καρότο και σε μηλικό οξύ όπως το λευκό κρασί ή το μηλόξυδο, γιατί οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου κατά τρεις φορές περισσότερο.

Οι γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μπόλικα μυρωδικά, είναι η κλασική συνταγή της γιαγιάς. Ένα παραδοσιακό φαγητό, όχι μόνο για τη νηστεία, αλλά για όλο το χρόνο!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια γίγαντες
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 800 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζεστός σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • 2 πρέζες ζάχαρη καστανή
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Αρχικά, βάζετε τους γίγαντες σε ένα μπολ και το γεμίζετε με μπόλικο νερό από τη βρύση, τόσο ώστε να τους καλύψει.
  2. Ρίχνετε λίγη μαγειρική σόδα, ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε στην άκρη να μουλιάσουν για 8-12 ώρες. Αν έχετε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπετε τη μαγειρική σόδα και τους μουλιάζετε σε σκέτο νερό για μια νύχτα. Αντίθετα, αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα μαγειρική σόδα.
  3. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένετε για να καθαρίσουν πολύ καλά, τους βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για 40΄ περίπου.
  4. Τους στραγγίζετε και τους βάζετε μέσα σε ένα πυρέξ.
  5. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά.
  6. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 10΄ περίπου, μέχρι να γίνει διάφανο.
  7. Προσθέτετε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2΄-3΄ ακόμα. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
  8. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  9. Βράζετε τη σύβραση για 10΄ και περιχύνετε με αυτή τους γίγαντες.
  10. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζωμό λαχανικών.
  11. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.
  12. Ψήνετε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45΄, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το πυρέξ και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.
  13. Σερβίρετε τους γίγαντες σε πιάτα και ραντίζετε με ελαιόλαδο.
  14. Πασπαλίζετε με λίγο άνηθο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  15. Οι γίγαντες, όπως και όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με φέτα ή ταραμοσαλάτα ή αντζούγιες ή με λίγο τουρσί, ελιές και θυμάρι.

 

TIPS:

  • Εάν αγοράζετε χύμα γίγαντες καλό είναι να ελέγχετε πόσο σκληροί είναι. Δηλαδή, σπάτε ή δαγκώνετε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένοι και ξεροί και δε θα είναι βραστεροί, δηλαδή δε θα βράσουν εύκολα.
  • Όταν αγοράζετε γίγαντες προσέχετε να μην είναι κιτρινισμένοι και σκασμένοι. Αυτό είναι δείγμα πολυκαιρίας και δε θα είναι βραστεροί, δηλαδή δε θα βράσουν εύκολα.
  • Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληροί, αλλά στην καρδιά τους να μην είναι ξεροί.
  • Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τους διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
  • Εάν χρειαστεί να προσθέσετε νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτετε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!