ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΟΥΖΟΥ
Ένα πιάτο που πλησιάζει ακόμα περισσότερο στο καλοκαίρι.
Τα καλαμαράκια και το κουκουνάρι μας δίνουν ασβέστιο συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στην καλή υγεία των οστών. Παράλληλα μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητης για τη δημιουργία και σωστή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κρεμμύδι και σταφίδα μας δίνουν πολύτιμα βιοδραστικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην καλή καρδιοαγγειακή μας υγεία.
Ο συνδυασμός με το ρύζι καθιστά τα καλαμαράκια ως ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα!
Δοκιμάστε αυτή την καταπληκτική συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
Για τα καλαμαράκια
- 6-8 μεγαλούτσικα καλαμαράκια καθαρισμένα (1500 γραμμάρια σύνολο)
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα μαύρη
- 4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό
- 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια σπιτικός ζωμός λαχανικών
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 φλιτζάνια φρέσκες ντομάτες τριμμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι τριμμένο
- ½ φλιτζάνι ούζο
- 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Πρώτα πλένετε τα καλαμάρια.
- Κάνετε με ένα ψαλίδι μια μικρή τρυπούλα στο πίσω μέρος τους (ώστε να παίρνουν αέρα όταν θα τα γεμίσετε από μπροστά) και τα αφήνετε ανάποδα να στραγγίσουν.
- Ψιλοκόβετε σε ένα ξύλο κοπής τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια και κρατάτε τα σώματα (τις φούσκες) ολόκληρα για να τα γεμίσετε στη συνέχεια.
- Σε ελαιόλαδο τσιγαρίζετε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι μαζί.
- Προσθέτετε τα πλοκάμια και τα πτερύγια και τα αφήνετε να σοταριστούν για 6′.
- Προσθέτετε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και σβήνετε με το κρασί.
- Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε το ζωμό λαχανικών.
- Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και τον άνηθο.
- Αφήνετε το ρύζι να ψηθεί κατά 75% (όχι τελείως, γιατί θέλουμε να κρατάει λίγο).
- Γεμίζετε τα καλαμαράκια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνετε καλά με οδοντογλυφίδα.
- Τα βάζετε μέσα σε ένα πυρέξ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα πιρούνι, όλα τα υλικά για τη σάλτσα, μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
- Περιχύνετε τα καλαμαράκια με το μείγμα.
- Ψήνετε στους 180°C για 30’ περίπου.
- Βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε 2-3 καλαμαράκια γεμιστά (ανάλογα και με το μέγεθος) σε κάθε πιάτο.
- Γαρνίρετε με λίγη σάλτσα που έχει μείνει στο πυρέξ.