ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΕ <<ΦΩΛΙΑ>> ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Αν έχετε αβοκάντο στην κουζίνα σας, έχετε θησαυρό. Η θρεπτική του αξία είναι εντυπωσιακή! Με το αβοκάντο μπορείτε να κάνετε θαύματα! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητους συνδυασμούς για γρήγορα, ελαφριά και προπάντων υγιεινά γεύματα και σνακ. Ακόμα και σε χυμούς και smoothies!
Οι φακές, που κάποτε θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες. Παρέχουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος (Β9) και μαγνησίου που περιέχουν. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών καθώς 50 γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν 67 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις εγκύους. Να σημειώσουμε πως δε χρειάζονται μούλιασμα, όπως τα φασόλια, μόνο έμπνευση για υπέροχες δημιουργίες!
Η καπνιστή πάπρικα δίνει μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα γεύση στις φακές. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια. Αυτά είναι ευεργετικά για την υγεία καθώς έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τις ημικρανίες καθώς επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών.
Ελπίζω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και να την απολαύσετε όσο κι εμείς!
ΥΛΙΚΑ
- ¼ φλιτζανιού φακές
- 1 αβοκάντο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης μικρή
- ½ φλιτζάνι ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- 1 φύλλο δάφνης
- ¼ κουταλάκι μπούκοβο σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Ξεπλένετε πρώτα τις φακές.
- Βράζετε τις φακές σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει το φύλλο δάφνης, για 15΄-17΄, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζετε και αφαιρείτε το φύλλο δάφνης.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο.
- Ρίχνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρετε για 3΄-4΄ περίπου, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτετε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρετε για άλλο 1΄.
- Προσθέτετε τη ντομάτα, την καπνιστή πάπρικα και αλάτι και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Αφήνετε να σιγοβράσει για 7΄-8΄.
- Προσθέτετε τις φακές, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Κόβετε το αβοκάντο κατά μήκος και αφαιρείτε το κουκούτσι του.
- Το τοποθετείτε στο πιάτο σας, γαρνίρετε με τις φακές και πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο.