KEIK ΜΕ ESPRESSO

Τελειώνοντας με το φαγητό, είναι κατανοητό ότι θα θέλετε να συνοδέψετε με κάτι τον καφέ που πιθανόν να ακολουθήσει! Μια εναλλακτική πρόταση, σε σχέση με τα κλασσικά γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου, είναι ένα κέικ με γεύση espresso!

Το κακάο και ο καφές έχουν λειτουργικά τις ιδιότητες, απ’ τη μία της χαράς, αισιοδοξίας και θαλπωρής και απ’ την άλλη της ενέργειας, της ώθησης προς τα μπρος. Έτσι συναντιόνται ιδανικά στη στιγμή του κέικ με espresso. Τι καλύτερο και ταιριαστό!

Ένα τέλειο κέικ ιδανικό για τους ανθρώπους που αγαπούν τα σχετικά άγλυκα γλυκά και τις δυνατές γεύσεις του καφέ. Εύκολο, οικονομικό και προπάντων γευστικό.

 

ΥΛΙΚΑ
  • 3 αβγά
  • 175 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. (συν για το αλεύρωμα της φόρμας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 70 γραμμάρια κακάο σκόνη (συν για το πασπάλισμα του κέικ)
  • 175 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο
  • 1 φλιτζάνι espresso δυνατό
  • 175 γραμμάρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το λάδωμα της φόρμας)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Βάζετε σε ένα βαθύ και ευρύχωρο μπολ το ελαιόλαδο μαζί με την καστανή ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 5΄ σε δυνατή ταχύτητα.
  2. Προσθέτετε τα αβγά και ξαναχτυπάτε.
  3. Ρίχνετε τον καφέ.
  4. Προσθέτετε το λικέρ και τη σόδα και ανακατεύετε.
  5. Προσθέτετε στο αλεύρι, το κακάο και το baking powder και ανακατεύετε.
  6. Σε αυτό το στάδιο βάζετε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170°C, με αέρα ή  στους 180°C, με πάνω-κάτω αντιστάσεις.
  7. Αφού ανακατέψετε, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ρίχνετε μέσα το μείγμα αλεύρι–κακάο- baking powder.
  8. Ανακατεύετε με μαλακές κινήσεις, ώστε να ενσωματωθεί σε ενιαίο ομοιόμορφο μείγμα, με προσοχή να μην μείνουν σβόλοι από στεγνό αλεύρι.
  9. Αλευρώνετε και λαδώνετε πολύ καλά τη φόρμα που θα επιλέξετε (είτε κυκλική 21-23 εκατοστών διαμέτρου, είτε κυκλική 25 εκατοστών διαμέτρου με τρύπα, είτε μακρόστενη 25-30 εκατοστών, είτε σε φόρμες cupcakes).
  10. Βάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ σας για 25΄ περίπου στους 170°C με αέρα ή για ελαφρά περισσότερο χρόνο στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις. Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί και μπορεί να διαφοροποιηθούν ελαφρά, ανάλογα και με το φούρνο σας. Μπορείτε να το ψήσετε σε φόρμες cupcakes για 20΄.
  11. Στα 25΄ ελέγχετε με μια οδοντογλυφίδα που θα  βάλετε μέσα στο κέικ, εάν βγαίνει στεγνή, πράγμα που σημαίνει ότι το κέικ δεν είναι πια υγρό στο κέντρο του και άρα είναι ο σωστός χρόνος να το βγάλετε.
  12. Αφού το αφήσετε λίγο να κρυώσει, το βάζετε σε πιατέλα και επιλέγετε εσείς ποια πλευρά προτιμάτε από πάνω.
  13. Πασπαλίζετε με λίγη σκόνη κακάο.
  14. Το κέικ με espresso όταν είναι ζεστό, ταιριάζει ιδανικά με φρέσκια κρύα κρέμα γάλακτος. Αλλιώς το σερβίρετε σκέτο αποτελώντας ένα ιδανικό, ανάλαφρο και αέρινο συνοδευτικό καφέ.

 

TIP: Το κύριο σημείο προσοχής στο συγκεκριμένο κέικ πέρα απ’ τα πολύ καλά υλικά που έχουμε επιλέξει, είναι το ψήσιμο που πρέπει να το πετύχετε “ακριβώς” στο λεπτό,  ώστε το κέικ να βγει ψημένο αλλά με υγρασία. Τα 25΄ που αναφέρουμε είναι πάντα ενδεικτικά, καθώς οι φούρνοι διαφέρουν και θα πρέπει εσείς να τσεκάρετε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το κέικ σας λίγο πριν ή λίγο πιο μετά απ’ το χρόνο που δίνουμε σαν μπούσουλα και αφορά το δικό μας φούρνο.

 


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!