ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Τα κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο είναι μία παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά της.

Γίνονται κυρίως με κιμά και ρύζι, ενώ η σάλτσα αυγολέμονο απογειώνει τη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

Για τα κολοκυθάκια

  • 100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 350 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 10 μέτρια κολοκυθάκια στρογγυλά ή χοντρά
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 10 τρυφερά φύλλα από δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 6 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 λίτρα σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους από αυγά χωριάτικα
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 λεμόνι μεγάλο
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζωμός από την κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Πλένετε τα κολοκυθάκια.
  2. Αφαιρείτε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.
  3.  Αφαιρείτε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσετε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια.
  4. Με έναν εκπυρηνωτή ή με κουτάλι, αφαιρείτε τη σάρκα και τη μεταφέρετε στο multi.
  5. Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ.
  6. Αφήνετε το μπολ στην άκρη.
  7. Πολτοποιείτε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια τη μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  8. Ρίχνετε στο μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κύμινο, το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φύλλα δυόσμου, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  9. Φοράτε γάντια μίας χρήσης και ανακατεύετε όλα τα υλικά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  10. Αδειάζετε το μείγμα του κιμά σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζετε τα κολοκυθάκια μέχρι τα ¾.
  11. Σκεπάζετε με τη φέτα-καπάκι.
  12. Τοποθετείτε όρθια τα κολοκυθάκια σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και αδειάζετε μέσα το ζωμό λαχανικών και το ελαιόλαδο.
  13. Βάζετε ένα πιάτο μέσα στην κατσαρόλα, ανάποδα πάνω από τα κολοκυθάκια, ώστε να δημιουργήσετε βάρος και να μη σηκωθούν τα κολοκύθια στην επιφάνεια.
  14. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄, μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  15. Σβήνετε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι).
  16. Αφαιρείτε το πιάτο από την κατσαρόλα προσεκτικά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  17. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους, το κορν φλάουερ και με ένα σύρμα χειρός τα ανακατεύετε πολύ καλά.
  18. Παίρνετε το 1 φλιτζάνι ζωμό από την κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια και το αδειάζετε στο μπολ με τους κρόκους.
  19. Συνεχίζετε το χτύπημα.
  20. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία άλλη 1 φορά.
  21. Στη συνέχεια ρίχνετε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, συνεχίζετε το χτύπημα και αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα.
  22. Κουνάτε την κατσαρόλα προσεκτικά ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού και σιγομαγειρεύετε για 2΄-3΄ ακόμη μέχρι να πήξει το αυγολέμονο.
  23. Σερβίρετε τα κολοκυθάκια ζεστά.

TIPS:

  • Προτιμάτε στρογγυλά κολοκυθάκιαγιατί αυτά είναι ιδανικά για γέμισμα και πιο εύκολα στο άδειασμα της σάρκας τους. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο νόστιμα και λίγο πιο γλυκά.
  • Αν τα κολοκύθια σας είναι χοντρά και μεγάλα, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση ώστε να γίνουν δυο γεμιστά κολοκύθια.
  • Όταν αφαιρείτε τη σάρκα με εκπυρηνωτή ή με κουτάλι, φροντίζετε να αφήσετε πάνω στο κολοκύθι περίπου ένα εκατοστό τοίχωμα ώστε να μη λιώσουν στο βράσιμο αλλά και για να μπορέσετε να τα σερβίρετε χωρίς να διαλυθούν. Την ψίχα των κολοκυθιών, τη βάζετε στη γέμιση.
  • Ποτέ δεν ανοίγετε τα κολοκυθάκια και από τις δυο πλευρές. Πάντα η μια πλευρά είναι κλειστή και είναι η βάση του κολοκυθιού. Όσο βράζει η γέμιση μέσα στο κλειστό κολοκύθι τραβάει την υγρασία του λαχανικού και γίνεται πιο νόστιμη. Αλλιώς, αν τα ανοίξετε κι από τις δυο μεριές, αδειάζει η γέμιση από πάνω κι από κάτω με το βράσιμο και γεμίζει ρύζι η κατσαρόλα, με αποτέλεσμα η σάλτσα να μοιάζει με πιλάφι.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!