ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
Η κρεατόσουπα με μοσχάρι, είναι μια υγιεινή συνταγή που επιβάλλεται να τρώμε το χειμώνα.
Είναι φάρμακο ενάντια στις ιώσεις αλλά και πάρα πολύ θρεπτική.
Τα κόκαλα από το μοσχάρι, αν και είναι ένα υλικό που συνήθως πετάμε, είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου και κάνουν τέλειες σούπες, λαχανοντολμάδες, γιουβέτσι και σάλτσες.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι ρίζα θέλετε και ό,τι λαχανικό σας αρέσει.
Αν θέλετε, φτιάχνετε την κρεατόσουπα με μανέστρα ή μιρμιτζέλι (ζυμαρικό ψιλό σαν το κριθαράκι) ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας.
ΥΛΙΚΑ
- 4-5 κόκαλα μοσχαρίσια με ψαχνό
- 1 φλιτζάνι κριθαράκι ψιλό
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα αιγοπρόβεια με χαμηλά λιπαρά τριμμένη
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1½ φλιτζάνι ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 λεμόνι
- ¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Αρχικά, πλένετε πολύ καλά τα κόκαλα, να φύγουν τα αίματα και τα τυχόν σπασμένα κοκαλάκια
- Στη συνέχεια, βάζετε τα κόκαλα και το φύλλο δάφνης, σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει.
- Αφήνετε να βράσουν για 40΄.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού, εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του ζωμού. Ξαφρίζετε λοιπόν το ζωμό του κρέατος όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι.
- Σοτάρετε τα λαχανικά για 3΄-4΄, εκτός από τη ντομάτα.
- Τα ρίχνετε στη σούπα, προσθέτετε τη ντομάτα και σιγοβράζετε για 20΄.
- Προσθέτετε το κριθαράκι στη σούπα.
- Πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση και σιγοβράζετε λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό.
- Ξεκοκαλίζετε το μοσχάρι και πετάτε τα κόκαλα και το φύλλο δάφνης.
- Ρίχνετε τα κομμάτια του κρέατος που έχετε ήδη ξεκοκαλίσει στη σούπα.
- Προσθέτετε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και ανακατεύτε.
- Σερβίρετε ζεστή την κρεατόσουπα με κριθαράκι και γαρνίρετε με την τριμμένη γραβιέρα για να απογειώσετε τη γεύση!
TIP: Η συγκεκριμένη συνταγή στα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια φτιάχνεται σα ζουμερή σούπα, σαν πολύ ζουμερό γιουβέτσι. Μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια πάνω σε φωτιά και όχι στο φούρνο. Επίσης, το πιθανότερο είναι να τη συναντήσετε στα νησιά με κατσικάκι και το παραδοσιακό ζυμαρικό μιρμιτζέλι.