ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδες που μοσχομυρίζει θάλασσα!
Μοντέρνο όσο το ριζότο και παραδοσιακό όσο μια “σκέτη από γιουβέτσι”.
Αυτή η απλή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή συνταγή, αποτελεί το τέλειο πρώτο πιάτο, σε ένα επίσημο γεύμα με ψάρια ή θαλασσινά.
Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!
ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
- 10-12 μεγάλες γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά καρέ
- 1 κολοκύθι κομμένο σε πολύ μικρά καρέ
- 400 γραμμάρια ντομάτες τριμμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 6 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί ξηρό
- 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1½ λίτρο ζεστή σπιτική μπισκ (bisque) γαρίδας ή ζεστός σπιτικός ζωμός λαχανικών
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Καθαρίζετε τις γαρίδες και κρατάτε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα. Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό της νοστιμιάς, αυτής της συνταγής.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζετε τη ράχη και αφαιρείτε από την κάθε γαρίδα, το μαύρο εντεράκι.
- Ξεπλένετε τις γαρίδες και τις κρατάτε στην άκρη.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι.
- Σε δυνατή φωτιά, σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο.
- Προσθέτετε τις γαρίδες και ανακατεύετε για 2´ να αλλάξουν χρώμα.
- Σβήνετε με το κρασί.
- Αφήνετε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσετε μόνο το άρωμα του.
- Αφαιρείτε το σκόρδο.
- Αφαιρείτε τις γαρίδες και τις διατηρείτε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι.
- Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε να λαδωθεί.
- Ρίχνετε τις ντομάτες.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτετε τη ζεστή μπισκ (bisque) γαρίδας (ή άλλο ζωμό).
- Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει την μπισκ (bisque) γαρίδας, προσθέτετε την επόμενη δόση.
- Βράζετε για περίπου 15΄.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Ξαναβάζετε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι.
- Ανακατεύετε τακτικά το κριθαρότο με ξύλινη κουτάλα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Τέλος, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.
- Σερβίρετε αμέσως.
TIP: Εναλλακτικά, για το κριθαρότο με γαρίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
,