ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδες που μοσχομυρίζει θάλασσα!

Μοντέρνο όσο το ριζότο και παραδοσιακό όσο μια “σκέτη από γιουβέτσι”.

Αυτή η απλή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή συνταγή, αποτελεί το τέλειο πρώτο πιάτο, σε ένα επίσημο γεύμα με ψάρια ή θαλασσινά.

Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
  • 10-12 μεγάλες γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
  • 1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά καρέ
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε πολύ μικρά καρέ
  • 400 γραμμάρια ντομάτες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 6 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί ξηρό
  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1½ λίτρο ζεστή σπιτική μπισκ (bisque) γαρίδας ή ζεστός σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Καθαρίζετε τις γαρίδες και κρατάτε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα. Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό της νοστιμιάς, αυτής της συνταγής.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζετε τη ράχη και αφαιρείτε από την κάθε γαρίδα, το μαύρο εντεράκι.
  3. Ξεπλένετε τις γαρίδες και τις κρατάτε στην άκρη.
  4. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι.
  5. Σε δυνατή φωτιά, σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο.
  6. Προσθέτετε τις γαρίδες και ανακατεύετε για 2´ να αλλάξουν χρώμα.
  7. Σβήνετε με το κρασί.
  8. Αφήνετε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσετε μόνο το άρωμα του.
  9. Αφαιρείτε το σκόρδο.
  10. Αφαιρείτε τις γαρίδες και τις διατηρείτε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι. 
  11. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε να λαδωθεί.
  12. Ρίχνετε τις ντομάτες. 
  13. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτετε τη ζεστή μπισκ (bisque) γαρίδας (ή άλλο ζωμό).
  14. Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει την μπισκ (bisque) γαρίδας, προσθέτετε την επόμενη δόση.
  15. Βράζετε για περίπου 15΄.
  16. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  17. Ξαναβάζετε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι.
  18. Ανακατεύετε τακτικά το κριθαρότο με ξύλινη κουτάλα.
  19. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  20. Τέλος, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.
  21. Σερβίρετε αμέσως.

 

TIP: Εναλλακτικά, για το κριθαρότο με γαρίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.

 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
 
 
 
 

,