ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Και πού δεν το φτιάχνουν! Ποια γιαγιά δεν το έχει μαγειρέψει για τα εγγόνια της,  ποια μαμά δεν το έχει εύκολη λύση, ποιος ψιλοκρυωμένος δεν το απόλαυσε, ποιος δε λαχτάρισε μια κουταλιά ακόμη!

Ειδικά αυτή την εποχή αποτελεί  ένα από τα κλασικά που μυρίζουν θαλπωρή και ζεσταίνουν τα κρύα βράδια. Μαλακτικό σου λέει, στρώνει το στομάχι. Ζεσταίνει και την ψυχή…

Όχι δηλαδή ότι δεν είναι μια καλή λύση για το μεσημεριανό όταν ο χρόνος πιέζει. Ειδικά αν το συνοδεύσουμε και με κάποιο μεζεδάκι δεν θα παραπονεθεί κανείς όταν δει μπροστά του αυτό το επάξια χαρακτηριζόμενο «μαμαδίστικο» φαγητό.

Το κριθαράκι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες. Προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια η οποία απελευθερώνεται στο σώμα μας αργά. Περιέχει ελάχιστες ποσότητες λίπους και είναι εύπεπτο. Είναι πλούσιο σε άμυλο, αλλά περιέχει και μερικά ακόμη θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο τύπο διαβήτη. Αν η σάλτσα που το συνοδεύει είναι ελαφριά και αποτελείται από φρέσκα λαχανικά δεν του προσδίδει πολλές θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί στα πλαίσια μιας σωστής δίαιτας και διατροφής. 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες σφιχτές τριμμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 φλιτζάνια ζεστός σπιτικός ζωμός λαχανικών (ανάλογα με πόσο ζουμερό το θέλετε)
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι.
  2. Πριν σκουρύνει το κρεμμύδι, προσθέτετε τη ντομάτα.
  3. Αφού πάρει βράση, προσθέτετε το ζωμό λαχανικών.
  4. Προσθέτετε το κριθαράκι και αλατοπιπερώνετε.
  5. Ανακατεύετε για 1΄-2΄.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε σκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας. Θα χρειαστεί 30΄-45΄, μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του.
  7. Όταν ρουφήξει τα υγρά του και μείνει με λίγο ζουμάκι προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε.
  8. Σερβίρετε το κριθαράκι ζεστό, σκέτο ή πασπαλισμένο με χοντροτριμμένο τυρί ή με τυρί σε κομμάτια.

 

TIPS:

  • Το κριθαράκι ξαναζεσταίνεται. Αν μείνει, προσθέτετε λίγο νερόκαι το ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Αν χρησιμοποιήσετε σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική βάζετε μικρότερη ποσότητα γιατί είναι πιο συμπυκνωμένη από τη φρέσκια.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!