ΛΕΥΚΗ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΑΦΡΟΣ
Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!
Η σπιτική ταραμοσαλάτα αφρός με ψωμί είναι ένα από τα ωραιότερα ορεκτικά.
Φτιάξτε την πιο εύκολη συνταγή για το πιο αγαπημένο ορεκτικό που δε λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι.
Συνδυάζεται τέλεια με λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο.
Λευκή ή κόκκινη, όποια συνταγή ταραμοσαλάτας κι αν επιλέξετε, σίγουρα θα τη λατρέψετε!
Με τη συνταγή μας γίνεται σαν αφρός αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες.
Θα τη φάτε όλη στο λεπτό!
ΥΛΙΚΑ
- 400 γραμμάρια μπαγιάτικο ψωμί σταρένιο
- 120 γραμμάρια ταραμάς λευκός
- ½ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κομμάτια
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 400 ml καλαμποκέλαιο (συν για το ράντισμα)
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 2 λεμόνια
- 80 ml νερό μεταλλικό
- Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Κόβετε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζετε σε ένα μπολ.
- Σκεπάζετε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζετε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό.
- Μουλιάζετε το ψωμί στο νερό για 20′. Μουλιάζετε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.
- Μετά το στραγγίζετε καλά, σφίγγοντας το στα χέρια, να φύγει όλη η υγρασία.
- Το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι στον κάδο του μίξερ.
- Σε αυτή τη φάση προσθέτετε τον ταραμά.
- Χτυπάτε το μείγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά, ώσπου στο τέλος να μη βλέπετε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.
- Προσθέτετε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάτε ξανά το μείγμα μέχρι να πολτοποιηθεί.
- Ρίχνετε το λάδι, σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία.
- Στο τέλος, προσθέτετε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Πασπαλίζετε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.
- Δοκιμάζετε κι αν χρειάζεται συμπληρώνετε λίγο έξτρα φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, για πιο όξινο αποτέλεσμα.
- Λίγο λάδι απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λαδιού με ελαιόλαδο.
- Η σπιτική ταραμοσαλάτα με ψωμί, συντηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος με καπάκι, για αρκετές ημέρες.
- Ανακατεύετε καλά πριν το σερβίρισμα.
- Σερβίρετε κουταλιές ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο και με το κουτάλι απλώνετε την ποσότητα.
- Ραντίζετε με λίγο λάδι και σερβίρετε την ταραμοσαλάτα πάντα δροσερή.
TIPS:
- Διαλέγετε καλή πρώτη ύλη και νόστιμο ψωμί, μπαγιάτικο 2 ή 3 ημερών. Αποφεύγετε το φρέσκο.
- Αρχικά, θα πρέπει να μην αλατιστεί ποτέ ο ταραμάς με ψωμί. Γι’ αυτό το λόγο, σε τόσα λίγα γραμμάρια, βάζετε μπόλικο ψωμί και λάδι, για να γλυκάνει και να γίνει ηπιότερη η γεύση του.
- Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας θα κόψει την ταραμοσαλάτα μας ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει απαλή.
- Όσο πιο πολύ χτυπάτε το μείγμα, τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
- Το λάδι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά την ώρα που το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.
- Αν σας βγει αραιή, τότε προσθέτετε λίγη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
,