ΥΓΙΕΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Ίσως να είναι λίγο οξύμωρος ο συνδυασμός της λέξης υγιεινή με τη λέξη μαγειρίτσα, καθώς πολλοί θεωρούν τη μαγειρίτσα ένα παχυντικό πιάτο, όμως υπάρχουν τρόποι να τη μαγειρέψετε πιο ελαφριά, ώστε να αποφύγετε κάποιες περιττές θερμίδες. 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συκωταριά, αντεριές, λαχανικά, ρύζι, ελαιόλαδο, λεμόνι και αβγά, για τη μαγειρίτσα και για το αβγολέμονο.

Για να μειώσετε το περιεχόμενο σε θερμίδες της μαγειρίτσας, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις ποσότητες των υλικών της αυθεντικής συνταγής. Για παράδειγμα να μειώσετε την ποσότητα των αβγών και των κρόκων, να μειώσετε την ποσότητα του ελαιόλαδου, να αυξήσετε την ποσότητα των λαχανικών ή ακόμα και να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος που περιέχει. Επιπλέον, μία λιγότερο πηχτή μαγειρίτσα, σας παρέχει λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με μία πιο πηχτή μαγειρίτσα, στην ίδια ποσότητα.

Μία ακόμα καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε συκώτι από μοσχάρι και όχι από αρνί, καθώς περιέχει σχεδόν τη μισή ποσότητα σε λιπαρά! Αυτή η αντικατάσταση είναι ιδανική και για τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους λόγω αυξημένης χοληστερόλης.

Η μαγειρίτσα με κοτόπουλο είναι πολύ νόστιμη και ελαφριά και μπορούν να την απολαύσουν όλοι αυτοί που δεν τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Η παρακάτω συνταγή είναι με φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, που είναι πιο ζουμερό, αλλά μπορείτε να την κάνετε και με στήθος.

Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, μπορείτε να προσθέσετε ανάμεικτα μανιτάρια στη μαγειρίτσα με το κοτόπουλο και θα έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα!

Έχει γίνει η αγαπημένη μας πασχαλινή συνήθεια και δεν την αλλάζουμε. Παραδοσιακή, πεντανόστιμη μαγειρίτσα με κοτόπουλο για το Μ. Σάββατο που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας, χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά!

Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση!

 
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 400 γραμμάρια συκωτάκια κοτόπουλου
  • 2 αβγά χωριάτικα
  • 100 γραμμάρια ρύζι γλασέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 μαρούλι χοντροκομμένο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός από 2 λεμόνια
  • 1½ λίτρο σπιτικός ζωμός κότας
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι  
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά ρίχνετε τα συκωτάκια κοτόπουλου και σιγοβράζετε για 3΄-4΄ να φύγει η πικρή γεύση.
  2. Όση ώρα βράζουν τα συκωτάκια, φοράτε τα γάντια σας και κόβετε το κοτόπουλο σε ωραίες μπουκίτσες 1 εκατοστού.
  3. Αφαιρείτε τα συκωτάκια από την κατσαρόλα, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
  4. Με ένα μαχαίρι τα κόβετε σε μικρά κομματάκια, τα βάζετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.
  5. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το κοτόπουλο και τα τσιγαρίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3΄-4΄.
  6. Ρίχνετε και τα συκωτάκια και συνεχίζετε για 1΄.
  7. Έπειτα, αδειάζετε στην κατσαρόλα, το σπιτικό ζωμό κότας, το ρύζι, το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση και σιγοβράζετε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15΄ μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  8. Μετά από 15΄ προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχετε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.
  9. Ανακατεύετε με τη ξύλινη κουτάλα και συνεχίζετε το βράσιμο για 2΄-3΄.
  10. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  11. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με σύρμα χειρός να γίνουν απαλή μαρέγκα.
  12. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάτε να γίνει παχύ αβγολέμονο κρέμα.
  13. Ρίχνετε λίγο λίγο το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αβγολέμονο.
  14. Προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
  15. Σβήνετε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός.
  16. Παίρνετε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνετε το αβγολέμονο.
  17. Ρίχνετε το αβγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινείτε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.
  18. Κάνετε ένα απαλό ανακάτεμα στη μαγειρίτσα με τη ξύλινη κουτάλα.
  19. Ανάβετε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνετε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.
  20. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.
  21. Σερβίρετε τη μαγειρίτσα με έξτρα άνηθο αν το επιθυμείτε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

 

TIPS:

  • Αν δε θέλετε να ζεματίσετε τα συκωτάκια μπορείτε να τα βάλετε σε ξινόγαλο.
  • Για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα, χρησιμοποιείστε μόνο φρέσκα μυρωδικά. Αν μάλιστα έχετε αρωματικά φυτά σε δικές σας γλάστρες ακόμη καλύτερα.
  • Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.
  • Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνετε και σας ψηθεί το αβγό.
  • Αν θέλετε πιο πηχτή τη μαγειρίτσα σας, μπορείτε στο μείγμα του αβγολέμονου να προσθέσετε άλλο ένα αβγό.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!