ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ
Η μαγειρίτσα είναι το έδεσμα του Μεγάλου Σαββάτου, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Η vegan συνταγή, μαγειρίτσα με μανιτάρια, είναι ένα πιάτο που θα σας βοηθήσει να τηρήσετε το πατροπαράδοτο έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου, πιο… ελαφριά και σίγουρα πιο υγιεινά.
Απίθανη, ελαφριά μαγειρίτσα με τα μανιτάρια, τα τρυφερά λαχανικά αλλά και το ταχίνι να της δίνουν περισσή γεύση και άρωμα.
Ίσως να είναι λίγο οξύμωρος ο συνδυασμός της λέξης ελαφριά με τη λέξη μαγειρίτσα, καθώς πολλοί θεωρούν τη μαγειρίτσα ένα παχυντικό πιάτο, όμως υπάρχουν τρόποι να τη μαγειρέψετε πιο ελαφριά, ώστε να αποφύγετε κάποιες περιττές θερμίδες.
Τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας ή που θέλουν να περάσουν πολύ ομαλά από μία νηστεία πολλών ημερών, στην κρεατοφαγία, μπορούν αντί για κρέας να χρησιμοποιήσουν μανιτάρια. Τα μανιτάρια έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, ελάχιστα λιπαρά (πολυακόρεστα), καθόλου χοληστερόλη, αρκετή πρωτεΐνη και γεύση παρόμοια με το κρέας!
Πέρα από τα στοιχεία που ανέφερα και κάνουν την αγαπημένη μας μαγειρίτσα light, σημασία πάντα έχει και η ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς εάν η μία μερίδα γίνει περισσότερες, τότε σίγουρα θα χάσετε το light στοιχείο! Και καθώς η μαγειρίτσα δεν είναι ποτέ μόνη της, αλλά συνοδεύεται και από ψωμί, τυρί, αβγά και όλα τα καλά του τραπεζιού του Μ. Σαββάτου, είναι σημαντικό να δώσετε βάση στη μερίδα, καθώς όπως έχουμε πει αρκετές φορές το μέγεθος… μετράει.
Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση!
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά μανιτάρια λευκά
- 1 πατάτα κομμένη στα 4
- 1 καρότο κομμένο στη μέση κατά μήκος
- 1 μαρούλι μικρό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 6 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 λεμόνι
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε φέτες.
2. Τα ρίχνετε σε αλατισμένο νερό και τα αφήνετε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.
3. Τα σουρώνετε μέχρι να φύγει τελείως το νερό.
4. Σε μια κατσαρόλα σoτάρετε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο.
5. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, το καρότο, την πατάτα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
6. Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
7. Στα 20′-25′ περίπου βρασμού αφαιρείτε το καρότο και την πατάτα.
8. Τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το ταχίνι και το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και τα πολτοποιείτε.
9. Τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.
10. Αφήνετε, τη vegan μαγειρίτσα, να βράσει για 4′-5′ ακόμη και σερβίρετε.