ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙ
Ελληνικός κι άκρως παραδοσιακός μουσακάς «νέας γενιάς», δίχως τηγάνισμα, με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πατάτες.
Ένας ελαφρύς μουσακάς λαχανικών, με λίγα και πεντανόστιμα υλικά.
Όσο για την μπεσαμέλ και τον κιμά, γίνονται εξίσου ανάλαφρα και νόστιμα πολύ.
Αυτός ο μουσακάς είναι μούρλια!
Δοκιμάστε τον, χωρίς τηγάνι, με λαχανικά στο φούρνο και θα ξετρελαθείτε!
ΥΛΙΚΑ
Για το μουσακά
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά ολικής τριμμένη
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι με χαμηλά λιπαρά τριμμένο
- 500 γραμμάρια πατάτες
- 650 γραμμάρια μελιτζάνες φλάσκες
- 350 γραμμάρια κολοκυθάκια
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το λάδωμα του ταψιού)
- Θαλασσινό αλάτι
Για τον κιμά
- 750 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 800 γραμμάρια ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και ολόκληρες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/3 φλιτζανιού κονιάκ
- 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 2 αβγά χωριάτικα
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- 1½ λίτρο γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ξεφλουδισμένο και ολόκληρο
- 2 καρφιά γαρίφαλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Για τον κιμά
- Βάζετε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα και το ζεσταίνετε.
- Σοτάρετε τον κιμά, απλώνοντάς τον.
- Αφήνετε για 7΄-8΄, να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά, χωρίς να ανακατεύετε, για να μην αφήνει υγρά.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5΄-6΄, επιπλέον.
- Σβήνετε με το κονιάκ και προσθέτετε το ξύλο κανέλας, τη δάφνη, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Μετά από 5΄ αφαιρείτε το ξύλο κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει το φαγητό σας.
- Σιγοβράζετε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Για τα λαχανικά
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις.
- Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες πάχους 1 εκατοστού.
- Τις πλένετε.
- Πλένετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους.
- Κόβετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκατοστού.
- Μεταφέρετε και απλώνετε τα λαχανικά σε ένα ταψί, ραντίζετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο αλάτι.
- Ψήνετε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 10´.
Για την μπεσαμέλ
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, βάζοντας μέσα το κρεμμύδι ολόκληρο, όπου έχετε καρφώσει επάνω του, τα 2 γαρύφαλλα. Προσέχετε να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά για 2´-3´.
- Προσθέτετε το γάλα (έχετε αφαιρέσει το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα), λίγο λίγο, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα, στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
- Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι κατά βούληση.
- Συνεχίζετε να ανακατεύετε κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7´-8´ περίπου.
- Αφού δέσει η κρέμα, την αποσύρετε από τη φωτιά.
- Ρίχνετε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα, με γρήγορες κινήσεις.
- Τέλος, ρίχνετε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στον κιμά και ανακατεύετε.
Για το στήσιμο
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις.
- Λαδώνετε ένα μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά.
- Στρώνετε μέσα τις πατάτες και πασπαλίζετε με το μισό κεφαλοτύρι.
- Απλώνετε από πάνω το μισό κιμά, στρώνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και περιχύνετε με τον υπόλοιπο κιμά.
- Απλώνετε την μπεσαμέλ πάνω από τα λαχανικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50´, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα η μπεσαμέλ.
- Αφού είναι έτοιμος, ο παραδοσιακός μουσακάς χωρίς τηγάνι, αφαιρείτε το ταψί από τον φούρνο και τον αφήνετε να κρυώσει (για να κόβεται), για 1 ώρα προτού τον σερβίρετε, για να μη διαλυθεί.
- Κόβετε το μουσακά σε κομμάτια και σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!