ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ
Το παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος, που συνοδεύεται με σκορδαλιά.
Το ψάρι αυτό έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού. Πέραν του ότι ο μπακαλιάρος είναι πολύ γευστικός, είναι και ένα φαγητό με λίγες θερμίδες και αρκετά οφέλη για την υγεία.
Καρδιαγγειακά οφέλη. Ο μπακαλιάρος, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ επωφελής για την υγεία της καρδιάς. Οι μελέτες δείχνουν κατά καιρούς ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια, έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρδιακή προσβολή, από εκείνους που δεν καταναλώνουν ψάρια. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μπακαλιάρου προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, διότι είναι πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β12 και Β6, οι οποίες κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό, διότι υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια. Σε φυσιολογικές ποσότητες τα τριγλυκερίδια είναι απαραίτητα για την υγεία μας, όμως υψηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Άρα ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, όπως μπακαλιάρο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου. Η συχνή κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο μπακαλιάρος περιέχει σελήνιο και βιταμίνη Β12, που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου στο έντερο, προστατεύοντας το από τις τοξικές ουσίες.
Για όσους θέλουν να αποφύγουν τα τηγανητά αλλά θέλουν να φάνε μπακαλιάρο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του μπακαλιάρου πλακί. Ο συνδυασμός ψάρι-ελαιόλαδο-ντομάτα-σκόρδο, σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα υγιεινός και σίγουρα πιο χαμηλοθερμιδικός (εφόσον δε γίνεται κατάχρηση στο ελαιόλαδο). Επίσης συνδυάζει τα ω-3 λιπαρά οξέα από το ψάρι, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από το ελαιόλαδο, τα αντιοξειδωτικά από το σκόρδο και το λυκοπένιο από τη ντομάτα. Η απορρόφηση του τελευταίου αυξάνεται σημαντικά από την παρουσία λίπους.
Όπως λοιπόν βλέπουμε ο μπακαλιάρος έχει πολλαπλά οφέλη, γι’ αυτό και είναι ένα ψάρι που πρέπει να υπάρχει κάθε εβδομάδα στο τραπέζι μας και όχι μόνο στην εθνική μας εορτή!
ΥΛΙΚΑ
- 750 γραμμάρια φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο
- 400 γραμμάρια φρέσκες ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη άγρια τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ούζο
- 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες.
- Ξεπλένετε τον μπακαλιάρο και τον αφήνετε να στεγνώσει.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει.
- Σοτάρετε στο καυτό λάδι τον μπακαλιάρο και από τις 2 πλευρές.
- Σβήνετε με το ούζο και αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά.
- Προσθέτετε τη ντομάτα, το σκόρδο, τα μυρωδικά και τη ζάχαρη και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει το ψάρι.
- Σερβίρετε ζεστό το μπακαλιάρο και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
TIP: Αν δεν έχετε χρόνο να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο θα βρείτε στην αγορά έτοιμο ξαρμυρισμένο και κατεψυγμένο.