ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Μπάμιες, το παρεξηγημένο αυτό καλοκαιρινό κυρίως λαχανικό, που είτε το λατρεύετε, είτε το μισείτε.
Κάνουν την εμφάνισή τους στους ζεστούς μήνες του χρόνου, αλλά τις βρίσκουμε και κατεψυγμένες όλες τις εποχές.
Είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που καταναλώνεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Λέγεται ότι ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία πριν 3.500 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους αρχαίους Αιγύπτιους.
Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει περίπου 30 θερμίδες. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Α, Β, C, Κ, καθώς και φολικό οξύ. Βοηθούν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και τα καλά επίπεδα χοληστερόλης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Οι διαλυτές στο νερό ίνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και δεσμεύουν παράλληλα τη χοληστερόλη των άλλων τροφών.
Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις διαβήτη, λόγω της ικανότητάς τους να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
Συνδυάζουμε τις μπάμιες με μανιτάρια, καρότα και κολοκυθάκι και δημιουργούμε ένα πιάτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Το πιάτο αυτό είναι πρωτότυπο και πιο νόστιμο από τις κλασικές λαδερές μπάμιες!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 8 μανιτάρια λευκά
- 2 καρότα κομμένα σε κύβους
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
- 3-4 φρέσκες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κουταλιά της σούπας χειροποίητος πελτές ντομάτας
- ½ φλιτζάνι ξίδι από κρασί
- ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια σπιτικός ζωμός λαχανικών
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Κόβετε με μικρό μαχαίρι το εξωτερικό από το κωνικό κεφάλι κάθε μπάμιας, προσέχοντας να μην τρυπήσετε/ κόψετε το υπόλοιπο σώμα/ βάση με τα σπόρια.
- Ραντίζετε τις μπάμιες με το ξίδι και τις αφήνετε για 1 ώρα.
- Τις πλένετε και τις στραγγίζετε καλά.
- Καθαρίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτετε το σκόρδο και στη συνέχεια τα μανιτάρια και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίχνετε τον πελτέ και σοτάρετε για 2´.
- Διαδοχικά ρίχνετε τα καρότα, τις μπάμιες και τα κολοκυθάκια.
- Στη συνέχεια ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι, τη δάφνη, το μπαχάρι και αλάτι και φρεσκοτριμμένο μάυρο πιπέρι κατά βούληση.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε.
- Αφήνετε να σιγοβράσει το φαγητό για 30΄ περίπου και να μείνει με τη σάλτσα του.
- Τέλος, ρίχνετε το μαϊντανό και ανακινείτε την κατσαρόλα.
- Σερβίρετε με συνοδεία φέτας και καλού ψωμιού.
TIP: Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύετε τις μπάμιες αλλά ανακινείτε την κατσαρόλα για να μη χαλάσετε το σχήμα τους και βγάλουν το κολλώδες υγρό τους.