ΜΠΡΙΑΜ ΥΓΙΕΙΝΟ & ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων. Το μπριάμ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, συνυφασμένο με το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι, με αρώματα Μεσογείου!
Λαχταριστό, υγιεινό και βέβαια vegan μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας τα λαχανικά που υπάρχουν στο ψυγείο σας, αλλά και κάθε λογής μυρωδικά.
Κάθε μερίδα (τα υλικά που ακολουθούν είναι για 6 μερίδες) έχει μόλις 68 θερμίδες πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να το φάτε άφοβα.
Λίγα λόγια για τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε…
Κολοκύθι: Γνωρίζατε ότι τα θρεπτικά συστατικά που έχουν βρεθεί στο κολοκύθι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στα καρδιακά προβλήματα; Επίσης αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι πως τα πιο νόστιμα κολοκυθάκια είναι αυτά που είναι μικρά-μέτρια στο μέγεθος και πιο σκουρόχρωμα. Αυτά έχουν και τα πιο θρεπτικά συστατικά.
Μελιτζάνα: Γνωρίζατε ότι 100 γραμμάρια μελιτζάνας έχουν μόλις 25 θερμίδες; Μια μελιτζάνα αποτελείται κατά 92% από νερό, κατά 6% από υδατάνθρακες και κατά 1% από πρωτεΐνη. Στις vegetarian και vegan κουζίνες πολλές φορές η μελιτζάνα χρησιμοποιείτε σε συνταγές αντί για κρέας.
Πατάτα: Η πατάτα αποτελείται κατά 80% από νερό. Είναι από τα λαχανικά που δε χρειάζονται πολλά φυτοφάρμακα για να γίνουν και είναι πολύ εύκολη στο φύτεμα.
Κόκκινη πιπεριά: Η κόκκινη πιπεριά είναι στην ουσία πράσινη πιπεριά που απλά την άφησαν να ωριμάσει. Η κόκκινη πιπεριά είναι πιο γλυκιά από την πράσινη και έχει τη διπλάσια βιταμίνη C. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α.
Κρεμμύδι: Για να μη δακρύσετε κόβοντας κρεμμύδια πρέπει απλά να το κάνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το κρεμμύδι έχει πολύ λίγες θερμίδες και περιέχει νερό κατά 97%.
Το μυστικό είναι να κόψετε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και σε πιο μεγάλα τα υπόλοιπα λαχανικά!
Για το σωστό ψήσιμο θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για το πρώτο μισάωρο ψησίματος και μετά θα το βγάλετε και θα ψήσετε μέχρι να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.
Πάμε να δούμε τη συνταγή για υπέρ-μελωμένο και καλοκαιρινό μπριάμ!
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό μεγάλες πατάτες
- 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κόκκινες πιπεριές κέρατο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 4 μέτρια κολοκύθια σκουρόχρωμα
- 4 σφιχτές ντομάτες ώριμες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας τρυφερά φύλλα από βασιλικό ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας τρυφερά φύλλα από δυόσμο ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 2 κουταλιές της σούπας χειροποίητος πελτές ντομάτας
- 7 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι σπιτικός ζωμός λαχανικών
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλουμινόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Προθερμαίνετε το φούρνο, στους 200°C, σε αέρα και αντιστάσεις.
- Καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες.
- Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε μεσαία κομμάτια.
- Κόβετε τις πιπεριές σε χοντρές ροδέλες, αφού προηγουμένως, τις έχετε καθαρίσει από τους σπόρους εσωτερικά.
- Κόβετε τα κολοκύθια σε χοντρές ροδέλες.
- Κόβετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στα τέσσερα ή στα έξι, ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Ραντίζετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τη βάση από ένα βαθύ ταψί.
- Στρώνετε τα λαχανικά σας στο λαδωμένο ταψί.
- Σε ένα μπολ βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, το μέλι, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση και το ζωμό λαχανικών.
- Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε με το μείγμα το ταψί σας.
- Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια ή με δύο ξύλινες κουτάλες.
- Καλύπτετε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 60′.
- Τα τελευταία 20′, βγάζετε το αλουμινόχαρτο κι αφήνετε να ξεροψηθεί το μπριάμ.
- Είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύεται τέλεια με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.
TIPS:
- Συνοδεύστε το μπριάμ σας με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και λίγο τυρί φέτα.
- Αν θέλετε να σερβίρετε πολλά άτομα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπριάμ ως συνοδευτικό. Βάλτε το δίπλα σε ψητό κοτόπουλο ή ακόμα και ψάρι.
- Προτιμήστε λίγο λευκό ή ροζέ κρασί. Αν, όμως, σας αρέσει η μπύρα μπορείτε άνετα να το συνοδεύσετε και με ένα ποτήρι μπύρα.
- Αφήστε το μπριάμ να κρυώσει τελείως πριν το βάλετε στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο. Φυσικά μπορείτε να το βάλετε και στην κατάψυξη.
- Όταν θελήσετε να το ζεστάνετε απλά βάλτε το σε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού και ζεστάνετέ το στην τοστιέρα σας. Έτσι ζεσταίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα. Αν δεν έχετε μεγάλη τοστιέρα τότε ζεστάνετέ το σε ένα τηγάνάκι στο γκαζάκι.