ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΟΒΟ

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ! 

Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Σε τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Οι φακές αναφέρονται στη Βίβλο, τόσο ως το στοιχείο που διαπραγματευόταν ο Ιακώβ με τον Ησαύ για τα πρωτοτόκια, όσο και ως μέρος ενός ψωμιού που παρασκευάστηκε κατά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία του εβραϊκού λαού.

Για χιλιετίες, οι φακές παραδοσιακά τρώγονταν με κριθάρι και σιτάρι, τα τρία είδη διατροφής που προέρχονται από τις ίδιες περιοχές και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μεταναστεύσεων και εξερευνήσεων πολιτιστικών φυλών.

Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες. 

Οι φακές, όπως και τα άλλα φασόλια, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες), παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι, βοηθώντας έτσι στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.

Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν ισόποση πρωτεΐνη με εξήντα εφτά γραμμάρια βόειου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι φακές έχουν σημαντική θέση σε αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή. Και επειδή δεν απαιτούν την μακρόχρονη ενυδάτωση (μούλιασμα) που χρειάζονται τα περισσότερα αποξηραμένα όσπρια, είναι αρκετά εύκολο και να προετοιμαστούν, είτε ως μια θρεπτική σούπα, είτε ως συστατικό σε κάποια σαλάτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη έμπνευση!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια φακές κόκκινες
  • 2 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 2 ντομάτες φρέσκες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 150 γραμμάρια λευκό κρασί ξηρό
  • ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • 1 πρέζα ζάχαρη καστανή
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 
 
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Αρχικά καθαρίζετε τις φακές, από ξένα σώματα.
  2. Σε ένα σουρωτήρι, προσθέτετε τις φακές και τις ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
  3. Τις βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό να τις σκεπάζει και τις αφήνετε να βράσουν για 5´.
  4. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις κρατάτε στην άκρη.
  5. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πατάτες.
  6. Ύστερα προσθέτετε τις ντομάτες με τη ζάχαρη και μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα την κρατάτε στην άκρη σε ένα μπολ.
  7. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο.
  8. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και μεταφέρετε στο μπολ που έχετε τη σάλτσα.
  9. Παίρνετε πάλι την πρώτη κατσαρόλα και βράζετε τις φακές προσθέτοντας το ζωμό λαχανικών, το μπούκοβο και αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
  10. Μόλις μαλακώσουν ρίχνετε μέσα τα υλικά από το μπολ με τη σάλτσα, αφήνετε να πάρει βράση για 5´ και σερβίρετε.
  11. Μπορείτε να συνοδεύσετε τις κόκκινες φακές με χωριάτικο ψωμί και φέτα.

  

TIPS:

  • Το μπούκοβο είναι το μυστικό της υπέροχης αυτής συνταγής. Μην το παραλείψετε!
  • Οι κόκκινες φακές έχουν πιο απαλή και γλυκιά γεύση από τις κλασικές, γι’ αυτό και θα τις λατρέψετε! Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ό,τι φακές έχετε.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου και πόσο βραστερές είναι οι φακές.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!