ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Η μεσογειακή διατροφή, επιτάσσει να καταναλώνουμε όσπρια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα ρεβίθια είναι βασικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής και αποτελούν ίσως τον πιο οικονομικό και αξιόπιστο σύμμαχό μας για καλή υγεία.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ και μαγγάνιο αλλά και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, γεγονός που βοηθά στο να μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης και να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το φολικό οξύ που περιέχουν είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη, θωρακίζει και αυτό με την σειρά του το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει τα επίπεδα κόπωσης, μας «ανεβάζει» ψυχολογικά και αποτελεί το «κλειδί» για τη φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων στον οργανισμό.

Εκτός των άλλων τα ρεβίθια είναι και μια ιδιαίτερα αξιόλογη πηγή χαλκού, στοιχείου απαραίτητου για τη μεταφορά σιδήρου στον οργανισμό, αλλά και σημαντικού για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Μια διαφορετική, πικάντικη και πολύ υγιεινή συνταγή, για ρεβίθια με κάρυ και κουρκουμά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που μας ταξιδεύει στην Ινδία!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια ρεβίθια χοντρά
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • Ξύσμα από 1 λαίμ
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουταλιά της σούπας κάρυ σκόνη
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός κουρκουμάς σκόνη
  • 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 λάιμ
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Αρχικά, μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό, στο οποίο έχετε ρίξει 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.
  2. Ξεπλένετε πολύ καλά τα ρεβίθια και τα βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει καλά.
  3. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζετε τακτικά.
  4. Όταν σταματήσουν να αφρίζουν ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μπαχαρικά.
  5. Σιγοβράζετε σε σιγανή φωτιά για 30΄ περίπου .
  6. Προσθέτετε λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο κι αφήνετε άλλα 30΄ περίπου τα ρεβίθια, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Ανακατεύετε το φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ με το κορν φλάουρ.
  8. Προσθέτετε στην κατσαρόλα.
  9. Αφήνετε να σιγοβράσει για 5΄ ακόμα, για να δέσει η σάλτσα.
  10. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

 

TIP: Η κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!