ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ (ΡΕΒΙΘΑΔΑ)

Τα ρεβίθια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και είναι ένα από τα παλαιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο τα ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα όσπρια θεωρούνταν βασικές τροφές της εποχής. Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν τρώγοντας όσπρια αντί για κρέας. Η καταγωγή τους είναι από την Ασία και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που τα ρεβίθια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικότερα των μεσογειακών λαών, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η εξαιρετική τροφή λαμβάνει όλο και μικρότερη θέση στην ελληνική κουζίνα (γενικότερα τα όσπρια) και χρησιμοποιείται κυρίως από χορτοφάγους ως πηγή ενέργειας.

Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα. Η παρουσία τόσο πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών τα καθιστά ιδανική και πλήρης τροφή προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία.

Συγκεντρώνουν υψηλά ποσά φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει τα ρεβίθια από τα άλλα όσπρια είναι η εξαιρετική ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχουν, αφού παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το γάλα και η σόγια.

Οι περισσότερες φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως τα ρεβίθια (όσπρια), δεν έχουν την ίδια σύσταση αμινοξέων όπως οι ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές. Όταν όμως τα όσπρια συνδυαστούν με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα σιτηρά (π.χ. ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι) τότε τα αμινοξέα της μιας τροφής συμπληρώνονται με τα αμινοξέα της άλλης και παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, συνδυάστε ρεβίθια με ρύζι ή κινόα και εκτός από νοστιμιά θα έχετε και ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία, αφού ο συνδυασμός αυτός δίνει ένα πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ένας συνδυασμός απαραίτητος και για ανθρώπους που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή για όσους βρίσκονται σε νηστεία.

Τα ρεβίθια αποτελούν πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών προστατεύοντας μας από διάφορες χρόνιες παθήσεις. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα παράγει ο τόπος μας και να τα εντάξετε στη διατροφή σας!

Πάμε να δούμε τη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια ρεβίθια αναποφλοίωτα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουταλιές της σούπας τρυφερά φύλλα από δενδρολίβανο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Μουλιάζετε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό με αλάτι για τουλάχιστον 12 ώρες. Δε χρησιμοποιείτε σόδα, γιατί καταστρέφει πολύ μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών και αφαιρεί τη νοστιμιά από τα όσπρια.
  2. Σουρώνετε τα ρεβίθια.
  3. Τα ρίχνετε σε μια βαμβακερή πετσέτα, προσθέτετε λίγο αλάτι ακόμα και τα τρίβετε με δύναμη στον πάγκο, για να αφαιρεθούν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται.
  4. Μετά τα βυθίζετε σε νερό, για να βγουν τα υπόλοιπα φλούδια στην επιφάνεια και τα ξεπλένετε πολύ καλά.
  5. Επιλέγετε μια γάστρα με στενό στόμιο, ώστε τα ρεβίθια να μην απλώσουν στο σκεύος αλλά να είναι στριμωχτά.
  6. Τοποθετείτε στη γάστρα τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, τα βότανα, το ελαιόλαδο, το μισό φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και βάζετε χλιαρό νερό που τα καλύπτει και τα ξεπερνά δύο δάχτυλα. Δε χρειάζεται περισσότερο νερό, καθώς θα σφραγίσετε τη γάστρα κι έτσι δε θα έχετε απώλειες.
  7. Ανακατεύετε καλά.
  8. Στη συνέχεια, φτιάχνετε ένα ζυμάρι με αλεύρι και νερό, με το οποίο κλείνετε και σφαλίζετε το καπάκι της γάστρας. Έτσι, δε θα στεγνώσουν τα ρεβίθια σας.
  9. Ψήνετε στους 140°C για 6 ώρες.
  10. Μόλις ανοίξετε τη γάστρα, διορθώνετε το αλάτι και το πιπέρι, αν χρειάζεται και προσθέτετε ξύσμα και φρεσκοστυμμένο χυμό από λεμόνι, ανάλογα με το πόσο όξινα τα θέλετε. Αν δείτε πως δεν έχουν χυλώσει, παίρνετε μια χούφτα και την αλέθετε με λίγο ζουμάκι στο μπλέντερ, αποφεύγοντας να ρίξετε κορν φλάουρ.
  11. Συνοδεύετε τα ρεβίθια σας με αλίπαστα (όπως καπνιστή ρέγκα ή σκουμπρί), διάφορα τουρσιά (όπως αγκιναράκι) και ζυμωτό ψωμί.
  12. Αν μείνουν ρεβίθια, μπορείτε να τα μαγειρέψετε με ρύζι Basmati και φρέσκο άνηθο που θα προσθέσετε αφού το ρύζι βράσει. Το ρεβιθόρυζο έχει υπέροχη γεύση.

 

TIPS:

  • Η προσθήκη σόδας κατά το φούσκωμα των ρεβιθιών καταστρέφει πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Εναλλακτικά της σόδας χρησιμοποιείτε λίγο αλάτι.
  • Προτιμάτε να μαγειρεύετε τα ρεβίθια με τη φλούδα, αφού σε αυτή βρίσκονται το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου και φυτικών ινών. Επίσης, προσθέτετε λεμόνι (λόγω της βιταμίνης C που περιέχει) για να μεγιστοποιείτε την απορρόφηση σιδήρου από το οργανισμό αλλά και για μια ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση.
  • Τα ρεβίθια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, σαν σούπα (η κλασσική ρεβιθάδα), μέσα σε σαλάτες, σαν κεφτέδες, σαν ριζότο αλλά και σαν πουρές (χούμους).
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!