ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, AΒΟΚΑΝΤΟ & ΜΥΡΤΙΛΑ

Ένας εντυπωσιακός συνδυασμός σαλάτας με φρέσκο καλαμπόκι, κρεμώδες αβοκάντο και υπέροχα ελαφρώς ξινά μύρτιλα, που μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή να συνοδεύσει κρεατικά στη σχάρα. Μπορείτε να την ετοιμάσετε για να συνοδεύσει ωραία μεσημεριανά Κυριακάτικα μπάρμπεκιου.

Να τηρείτε πάντα τον εξής κανόνα: «Όταν τρώτε κάποιο ψητό κρέας, πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα, η οποία μάλιστα να είναι τριπλάσια σε ποσότητα από εκείνη του κρέατος που καταναλώνετε». Αυτό αφορά κυρίως τις φυτικές ίνες και την πέψη.

Τα μύρτιλα είναι υπέροχα στις σαλάτες και πιο πολλοί τα συμπεριλαμβάνουν στη λίστα με τις υπερτροφές. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο θρεπτικά και ταυτόχρονα θερμιδικά χαμηλά φρούτα. Τα 150 γραμμάρια μύρτιλα περιέχουν περίπου το 24% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, 36% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης K και 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε μαγγάνιο, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργιά των οστών και των συνδετικών ιστών, στον μεταβολισμό του λίπους, αλλά και των υδατανθράκων, ενώ ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει πολύ καλό στο δέρμα αφού συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Το αβοκάντο έρχεται να ενισχύσει τη σαλάτα μας με άφθονη βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για την καρδιά. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Κάθε μερίδα αβοκάντο περιέχει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι ασυνήθιστα πλούσιο σε πρωτεΐνη πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό μας αμέσως μόλις το καταναλώσουμε.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει αντιοξειδωτική δράση και τα καροτενοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Εκτός από το κλασικό κίτρινο καλαμπόκι που συνήθως βρίσκουμε στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως το άσπρο, το μοβ ή το κόκκινο. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε κατά καιρούς σε ψαγμένα μανάβικα ή βιολογικές λαϊκές, γιατί καλλιεργούνται και στη χώρα μας, αλλά σε μικρές ποσότητες. Λόγω της ευρείας χρήσης του στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, το καλαμπόκι δυστυχώς είναι ένα από τα πιο μεταλλαγμένα λαχανικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βγάζουμε από τη διατροφή μας, απλά προτιμούμε να επιλέγουμε βιολογικά καλαμπόκια από μικρούς παραγωγούς που εμπιστευόμαστε.

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

  • 10-12 μύρτιλα κομμένα στη μέση
  • 4 ολόκληρα καλαμπόκια φρέσκα καθαρισμένα από τα εξωτερικά φύλλα
  • 1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά καρέ
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα σαλατικά (π.χ λόλα πράσινη, φύλλα μουστάρδας, ρόκα, σπανάκι baby, βαλεριάνα, φυλλαράκια παντζαριού)
  • 1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι χωρίς τα φύλλα κομμένο σε φέτες
  • 1½ κουταλιά της σούπας σησάμι καβουρδισμένο

Για το dressing

  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ
  • 6 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά τα ¾ με νερό.
  2. Βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέτετε λίγο αλάτι και τα καλαμπόκια.
  4. Βράζετε για 4′ και στραγγίζετε.
  5. Σε ένα μούλτι ή μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά για το dressing.
  6. Ετοιμάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε μεγάλο μπολ.
  7. Βάζετε όρθιο το καλαμπόκι σε ξύλο κοπής και κόβετε κάθετα με μαχαίρι περιμετρικά ώστε να πάρετε όλο τον καρπό.
  8. Προσθέτετε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
  9. Προσθέτετε το dressing στη σαλάτα και ανακατεύετε απαλά.
  10. Πασπαλίζετε με το σουσάμι, ανακατεύετε και σερβίρετε.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!