ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΘΟΣ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Πρόκειται για μια φανταστική δροσερή σαλάτα, ιδανική λύση για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για ένα πλήρες γεύμα, ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη.

Μία πολύ χορταστική σαλάτα, αφού μας παρέχει 37% πρωτεΐνες ανά μερίδα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί το ζάχαρο στο αίμα μας, κρατώντας την ενέργειά μας σταθερή. Δημιουργεί καλό αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Το πορτοκάλι, το αβοκάντο, αλλά και τα ντοματίνια έχουν υψηλά ποσοστά της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, εξασφαλίζοντας το 67% των ημερήσιων αναγκών της. Πρόκειται για μία βιταμίνη με πολλές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ έχει αντισταμινικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου.

Η βιταμίνη C, σε συνδυασμό με τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε, που παίρνουμε κυρίως από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αβοκάντο, κάνουν τη σαλάτα ιδανική για αντιοξειδωτική μακροβιοτική διατροφή αντιγήρανσης. Την παραπάνω δράση ενισχύει και το σελήνιο.

Επιπλέον, η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος, που περιέχονται στη γαλοπούλα και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι μία καλή επιλογή γεύματος για την εγκυμοσύνη, που ως γνωστό ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, αποτελούν από τα πιο σημαντικά διατροφικά συστατικά της περιόδου αυτής.

Στη σαλάτα περιέχεται επίσης καλό ποσοστό βιταμινών του συμπλέγματος Β, εκτός από το φυλλικό οξύ (Β9), όπως οι B1, B2, B3 και Β6, ενώ είναι πλούσια σε αναλογία απαραίτητων “καλών” ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων λόγω των καρυδιών που περιέχει. Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Τέλος, η σαλάτα περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο, που συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Τα δύο πρώτα είναι βασικά συστατικά των οστών, των δοντιών και του μυϊκού συστήματος. Ο ψευδάργυρος που περιέχεται είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την επούλωση των τραυμάτων.

Ένα πιάτο, με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, κατάλληλο για άτομα με αυξημένη πίεση και υπερχοληστερολαιμία.

Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

  • 250 γραμμάρια γαλοπούλα στήθος
  • 100 γραμμάρια τυρί έμενταλ κομμένο σε κύβους
  • 40 γραμμάρια πορτοκάλι κομμένο σε φιλέτα
  • 60 γραμμάρια αβοκάντο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 100 γραμμάρια ντοματίνια πλυμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 360 γραμμάρια ανάμεικτα σαλατικά (π.χ. ρόκα, σπανάκι, πράσινη & κόκκινη λόλα) πλυμένα και χοντροκομμένα με το χέρι
  • 30 γραμμάρια σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 25 γραμμάρια κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μικρά καρέ
  • 20 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
  • Θαλασσινό αλάτι

Για το dressing

  • 5 γραμμάρια ξύσμα από πορτοκάλι
  • 5 γραμμάρια μουστάρδα ντιζόν
  • 200 γραμμάρια φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 170 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 170 γραμμάρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Για τη σαλάτα

  1. Τοποθετείτε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί.
  2. Αφού ζεσταθεί, ρίχνετε το στήθος γαλοπούλα και τη ψήνετε για 2΄-3΄ από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
  3. Στη συνέχεια, τη μεταφέρετε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20΄.
  4. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Κόβετε σε ένα ξύλο κοπής το στήθος γαλοπούλα σε λεπτές λωρίδες και έπειτα σε μικρά κομμάτια, φορώντας γάντια και την αφήνετε στην άκρη.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα ανάμεικτα σαλατικά, περιχύνετε με το 1/3 του dressing και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις.
  7. Αλατίζετε και σερβίρετε τα σαλατικά σε ένα πιάτο.
  8. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά πάνω στα σαλατικά σε σειρές, το ένα δίπλα από το άλλο.
  9. Πασπαλίζετε με τα καρύδια, περιχύνετε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρετε.

Για το dressing

  1. Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζετε το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/4 της ποσότητας.
  2. Σουρώνετε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνετε να κρυώσει.
  3. Στη συνέχεια χτυπάτε στο μίξερ τη μουστάρδα και το συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
  4. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  5. Αλατίζετε κατά βούληση.
  6. Ανακατεύετε και δοκιμάζετε.

 

TIP: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίσσευμα βραστού ή ψητού κοτόπουλου και όχι αναγκαστικά γαλοπούλα στήθος .

 
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!