ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΤΑΛΑΓΑΝΙ & ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ ΡΟΔΟΥ
Καλοκαιρινή σαλάτα με ψητά ροδάκινα και ταλαγάνι, ένα τυρί που όταν ψήνεται στη σχάρα ή στο σχαροτήγανο αποκτά υπέροχη, μαστιχωτή υφή.
ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
- 2 φέτες ταλαγάνι κομμένες σε πάχος όσο το μικρό δαχτυλάκι
- 2 ροδάκινα κομμένα στη μέση
- 150 γραμμάρια ανάμεικτα σαλατικά (π.χ πράσινη & κόκκινη λόλα, φύλλα μουστάρδας, ρόκα, σπανάκι baby, βαλεριάνα, φυλλαράκια παντζαριού)
- 8-10 τρυφερά φύλλα από βασιλικό ψιλοκομμένα
- 8-10 τρυφερά φύλλα από μέντα ψιλοκομμένα
- 50 γραμμάρια Μελεκούνι Ρόδου κομμένο σε κομματάκια
Για το dressing
- 2-3 τρυφερά φύλλα από λουίζα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
- 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Καθαρίζετε, πλένετε και στραγγίζετε καλά τα ανάμεικτα σαλατικά.
- Τα ρίχνετε σε ένα μπολ.
- Ανακατεύετε μέσα τα φύλλα από βασιλικό και τα φύλλα από μέντα και τα αφήνετε στην άκρη.
- Λαδώνετε ελαφρά ένα τηγάνι με ρίγες και το βάζετε να κάψει καλά.
- Ψήνετε το ταλαγάνι και από τις δύο πλευρές και το βγάζετε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ψήνετε τα ροδάκινα και από τις δύο πλευρές.
- Κόβετε το καθένα στα τέσσερα.
- Χτυπάτε όλα τα υλικά του dressing στο μπλέντερ, δοκιμάζετε για αλάτι και συμπληρώνετε λίγο ακόμη, αν είναι απαραίτητο.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, ρίχνετε λίγο από το dressing στο μπολ με τη σαλάτα και ανακατεύετε απαλά με τα χέρια σας.
- Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέτετε από πάνω το ταλαγάνι και τις φέτες από τα ροδάκινα.
- Γαρνίρετε με το Μελεκούνι Ρόδου, περιχύνετε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρετε αμέσως.