ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
Τώρα που πιάνουν οι ζέστες και αναζητούμε ιδέες για γρήγορα κρύα πιάτα, μια ελαφριά και δροσερή σαλάτα ζυμαρικών είναι ένα απολαυστικό γεύμα.
Σε αυτή τη σαλάτα ζυμαρικών εμπνεόμαστε από την κλασική και αγαπημένη χωριάτικη, την οποία «παντρεύουμε» με ζυμαρικά πλεξούδες. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και άλλα ζυμαρικά μικρού μεγέθους, όπως πένες, βίδες, ακόμα και κριθαράκι.
Αφού οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, έχει ενδιαφέρον να συνδυάζουμε διάφορα είδη και μεγέθη. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικές ντομάτες και αξίζει να τις γιορτάζουμε!
Στη σαλάτα ζυμαρικών που φτιάχνουμε δε βάζουμε κρεμμύδι ή σκόρδο, για να την κρατήσουμε πιο ελαφριά και «φιλική» αν πρόκειται π.χ. να την πάρουμε στο γραφείο. Πάντως, ταιριάζουν και τα δύο, οπότε προσθέτουμε κατά βούληση.
Από φέτα, χρησιμοποιούμε ημίσκληρη ή μαλακή, για να είναι πιο κρεμώδης. Την κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια και την ανακατεύουμε μέσα στη σαλάτα ώστε να λιώσει και λίγο.
Βάζουμε φρέσκο μαϊντανό και φρέσκια ρίγανη, αλλά αν δεν σας αρέσει η έντασή της μπορείτε να βάλετε λιγότερη ποσότητα, ή αν δεν έχετε να χρησιμοποιήσετε ρίγανη ξερή.
Πάμε να δούμε τη συνταγή!
ΥΛΙΚΑ
- 180 γραμμάρια ζυμαρικά πλεξούδες
- 170 γραμμάρια αιγοπρόβεια φέτα ημίσκληρη ή μαλακή, κομμένη σε μικρά κομμάτια ακανόνιστα
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κομμάτια των 1-2 εκατοστών
- 1 αγγούρι μικρό με τη φλούδα, κομμένο σε μικρά κομμάτια των 1-2 εκατοστών
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε μικρά κομμάτια των 1-2 εκατοστών
- 1 μεγάλη ντομάτα φρέσκια, κομμένη σε κύβους των 2-3 εκατοστών
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια φρέσκα, κομμένα στα τρία ή στα τέσσερα (ανάλογα με το μέγεθος)
- 50 γραμμάρια ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός χοντροκομμένος
- 1 κουταλιά της σούπας τρυφερά φύλλα μικρά από ρίγανη
- 6 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Βράζετε τα ζυμαρικά al dente, σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Τα στραγγίζετε καλά, τα ανακατεύετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Τοποθετείτε τα κομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνετε στο μπολ και τα ζουμιά της ντομάτας, για να δώσουν ωραία γεύση, αφού δε φτιάχνετε άλλο ντρέσινγκ πέρα από το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύετε μέσα στο μπολ σταδιακά τα ζυμαρικά.
- Προσθέτετε το μαϊντανό, τη ρίγανη, τις ελιές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε καλά.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον αλατοπίπερο και ανακατεύετε ξανά.
- Σερβίρετε αμέσως τη δροσερή σαλάτα ζυμαρικών ή την καλύπτετε και τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για λίγη ώρα.