ΣΚΟΡΠΙΝΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ
Μπορεί να τις λένε άσχημες και να είναι αγκαθωτές, αλλά μας αρέσουν για το άσπρο, μαλακό και με ιδιαίτερη γεύση κρέας τους και κυρίως για την υπέροχη ψαρόσουπα που φτιάχνουν.
Οι σκορπίνες φημίζονται για το ζωμό όταν τις κάνετε σούπα και για το κρέας τους όταν τις κάνετε ψητές.
Όμως εκτός από άσχημες και δηλητηριώδεις, είναι και τζαναμπέτικες στο ψήσιμο!
Κι αυτό γιατί, είναι χοντρές κοντά στο κεφάλι και λεπτές κοντά στην ουρά, που έχει σαν αποτέλεσμα καμιά φορά, το κρέας στην ουρά να είναι καμένο και κοντά στο κεφάλι ωμό.
Προσοχή, λοιπόν, όταν τις ψήνετε!
Επίσης, να θυμάστε όταν κάνετε τραπέζι, πως ένα μεγάλο μέρος του βάρους των σκορπίνων, είναι το κεφάλι τους.
Γι’ αυτό πρέπει να ψωνίσετε περισσότερο ψάρι.
Σκορπίνες αχνιστές, μαγειρεμένες στην εντέλεια. Ζουμερές, σφιχτές, γεμάτες από τη γεύση της θάλασσας!
ΥΛΙΚΑ
- 2 κατακόκκινες σκορπίνες ημέρας (περίπου 1-1½ κιλό)
- 4 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ολόκληρες
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κλωναράκι σέλινο
- 3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- 6 κόκκοι μπαχάρι
- 150 ml κρασί λευκό
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 4 λεμόνια μέτρια
- 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 200 ml ζεστός σπιτικός ζωμός λαχανικών
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Καθαρίζετε τις σκορπίνες από τα λέπια και τα βράγχια και πλένετε πολύ καλά τις κοιλιές τους.
- Τις τρίβετε με θαλασσινό αλάτι και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι.
- Τις κρατάτε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε.
- Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι τα κρεμμύδια με 15 ml ελαιόλαδο και τα σοτάρετε ελαφρά για 10΄περίπου σε χαμηλή φωτιά.
- Μετά προσθέτετε το κρασί, το σέλινο, το μπαχάρι, τη ρίγανη, το σκόρδο και 100 ml ελαιόλαδο.
- Ανεβάζετε τη θερμοκρασία, ανακατεύετε και αφήνετε για άλλα 10΄.
- Στη συνέχεια βάζετε τις σκορπίνες στο τηγάνι τη μία δίπλα από την άλλη πάνω από τα κρεμμύδια.
- Αφήνετε να σιγοβράσουν σκεπασμένες για 20΄ και μόλις απορροφηθούν τα υγρά και δέσει η σάλτσα, ρίχνετε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαϊντανό και αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Ανακινείτε καλά, κατά διαστήματα, για να μην κολλήσουν.
- Αφήνετε για 5΄ ακόμα και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Αφήνετε το φαγητό σας να ξεκουραστεί και αφαιρείτε το σέλινο.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με ζυμωτό ψωμί.