ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ
Γρήγορο, ελαφρύ, μυρωδάτο και λαχταριστό σπανακόρυζο, με λεμονάτη ντελικάτη γεύση, που ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας!
Το αγαπημένο και υγιεινό σπανακόρυζο, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, που μπορεί να μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά!
Ακόμα και άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, μπορούν να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, αφού μια μερίδα σπανακόρυζο περιέχει περίπου 250 θερμίδες.
Τα βασικά συστατικά του σπανακόρυζου (όπως δηλώνει και το όνομά του) είναι το σπανάκι και το ρύζι.
Το σπανάκι είναι πολύ θρεπτικό λαχανικό και αυτό το γνωρίζουμε όλοι!
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ, καθώς και σε βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, ασβεστίου και φυτικών ινών.
Όμως, ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας λόγω των οξαλοξικών που περιέχονται στο σπανάκι. Το μαγείρεμα και ο συνδυασμός του σπανακιού με μια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου.
Φαίνεται ότι το σπανάκι λόγω των συστατικών του, μας προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και από την εκδήλωση οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.
Το ρύζι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ανόργανα και αντιοξειδωτικά στοιχεία, ενώ δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη.
Για να κάνουμε ακόμα πιο υγιεινό το σπανακόρυζο μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα λαχανικά (ντομάτα, καρότο, κρεμμύδι), μανιτάρια, λεμόνι, άνηθο και να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα από σπανάκι. Έτσι, θα πάρουμε περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες που θα μας χορτάσουν καλύτερα και θα μειώσουμε περισσότερο τις θερμίδες του πιάτου.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστανό ρύζι ή κινόα αντί για λευκό ρύζι, που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Κατάλληλο, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, για να σπάει τη ρουτίνα των περιεκτικών, πλούσιων φαγητών.
Η διαδικασία είναι εύκολη και η συνταγή αυτή μπορεί να εκτελεστεί από τον καθένα, αφού δεν απαιτούνται ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις ή εμπειρία!
Μην ξεχνάτε πως το σπανακόρυζο είναι νηστίσιμο, προσθέτοντας μια ακόμα συνταγή στη λίστα σας με τα φαγητά της νηστείας.
Το καλό με το σπανακόρυζο είναι ότι μπορείτε να το φτιάξετε λεμονάτο ή απλά να προσθέσετε ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας και να έχετε το πιο νόστιμο κοκκινιστό σπανακόρυζο!!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθος φρέσκος ψιλοκομμένος
- Φρεσκοστυμμένος χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι σπιτικός ζωμός λαχανικών
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Κατ’ αρχάς πλένετε το ρύζι.
- Καθαρίζετε το σπανάκι απομακρύνοντας τα χοντρά κοτσάνια του.
- Το πλένετε καλά (τουλάχιστον 3 φορές) και το στραγγίζετε.
- Το χοντροκόβετε.
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3´-4´, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτετε το σπανάκι στην κατσαρόλα.
- Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2´-3´, σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.
- Όταν δείτε ότι το σπανάκι έχει μαραθεί, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε, να λαδωθεί καλά όλο.
- Προσθέτετε το σπτικό ζωμό λαχανικών (το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά).
- Ρίχνετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15′ -20′.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο.
- Περιχύνετε με το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
- Δοκιμάζετε να δείτε αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι. Αν χρειάζεται, προσθέτετε και βγάζετε το σπανακόρυζο από τη φωτιά.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνετε να σταθεί για 5´-10´, να τραβήξει τα υγρά του.
- Σερβίρετε με φέτα αν θέλετε, που μπορείτε να τη χοντροσπάσετε μέσα.
TIPS:
- Το σπανάκι είναι ένα πάρα πολύ θρεπτικό λαχανικό, γι’ αυτό φροντίστε να μη χάσετε ούτε σταγόνα από τα πολύτιμα υγρά του.
- Σοτάρετε τα λαχανικά, κρεμμύδια και πράσο με το σπανάκι και σοτάρετε το ρύζι στο ελαιόλαδο και στα υπόλοιπα υλικά. Πρώτον, γιατί αυτό θα βοηθήσει το ρύζι να μείνει σπυρωτό και να χυλώσει σωστά, χωρίς να γίνει λαπάς και δεύτερον γιατί θα ρουφήξει όλο το χυμό των λαχανικών και θα γίνει πολύ πιο νόστιμο. Απαραίτητο για την επιτυχία της συνταγής είναι το σιγανό μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού θα δείτε στην κατσαρόλα αρκετό ζουμάκι. Γι’ αυτόν το λόγο σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι να τραβήξει όσο υγρό χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα θα παραμείνει σπυρωτό.
- Βάζετε πράσο, 1 κομμάτι μόνο, γιατί η γλύκα του εξισορροπεί την έντονη γεύση από το σπανάκι και ταυτόχρονα γίνεται λιγότερο στυφό στην επίγευση. Αν θέλετε βάζετε λίγη ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη. Και πάλι, όμως, το σερβίρετε με λεμόνι. Λεμόνι και σπανάκι κάνουν τέλειο συνδυασμό στη γεύση.