SUMMER SMOOTHIE ΜΕ ΚΕΦΙΡ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Το κεφίρ είναι ένα υγιεινό ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και θυμίζει το ξινόγαλα. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, αλλά και να αποτελέσει εξαιρετική βάση για smoothies εμπλουτισμένα με γευστικά φρούτα και άλλα ωφέλιμα συστατικά.
Παραδοσιακά, το κεφίρ παράγεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, στο οποίο προστίθεται καλλιέργεια ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος. Αυτά συμβάλουν στη διαδικασία της ζύμωσης, μετατρέποντας τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Πλέον, παρασκευάζονται και διάφορες vegan εκδοχές κεφίρ, π.χ. από νερό καρύδας, που είναι εξαιρετικές, αλλά σίγουρα όχι με τα ίδια οφέλη όπως το παραδοσιακό.
Το κεφίρ είναι ιδανικό για όσους αθλούνται ή θέλουν να χάσουν βάρος, αφού είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και η κατανάλωσή του προκαλεί αίσθηση κορεσμού που διαρκεί. Είναι πιο πλούσιο σε προβιοτικά από το γιαούρτι. Από τα βασικότερα οφέλη των προβιοτικών είναι ότι συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη διαχείριση του σωματικού βάρους, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Ορισμένα προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ έχουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από βακτήρια, όπως αυτό της σαλμονέλας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί και εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η συχνή κατανάλωσή του βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, που είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση.
Ο λιναρόσπορος είναι υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ω-3 λιπαρά οξέα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Οι φράουλες περιέχουν πλήθος ωφέλιμων στοιχείων, όπως βιταμίνες Α και C, σύμπλεγμα βιταμινών Β, κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, και είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες.
Αναζητάτε τον τρόπο να εντάξετε το υγιεινό κεφίρ στη διατροφή σας; Αυτό το super smoothie είναι η πιο γευστική αρχή!
ΥΛΙΚΑ
- 160 γραμμάρια ροδάκινο με τη φλούδα πλυμένο και κομμένο
- 4-5 ίνες σαφράν
- 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική, ορεινή, νωπή γύρη μελισσών
- ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 270 ml κεφίρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- Πάγος
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
- Ρίχνετε το κεφίρ στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Χτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Σερβίρετε σε μεγάλο ποτήρι με χοντρό καλαμάκι.
- Προσθέστε μερικά παγάκια και το smoothie σας είναι έτοιμο να το απολαύσετε!