ΛΕΥΚΗ ΜΟΥΣ ΤΑΡΑΜΑ
Η ακόλουθη συνταγή για ταραμοσαλάτα ετοιμάζεται μόνο με λάδι, δεν έχει καθόλου πατάτα ή ψωμί κι έχει μοναδικά αφράτη και βελούδινη υφή. Αυτός είναι ένας λόγος που την ονομάζουμε και μους ταραμά.
Πολλοί είναι αυτοί επίσης που την παρομοιάζουν με μαγιονέζα, γιατί έχει σχεδόν την ίδια όψη. Ασχέτως όμως της περιγραφής της, είναι μοναδικής γεύσης λόγω του άφθονου φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού αλλά και του ξύσματος που δίνει επιπλέον λεμονάτο άρωμα, φτιαγμένη με ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο για να είναι ελαφριά σαν αφρός. Για την ετοιμασία της προτιμάμε το λευκό ταραμά, αλλά γίνεται και με το ροζ.
Ας δούμε όμως τη βασική διαφορά μεταξύ λευκού και ροζ ταραμά, καθώς δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο λευκός ταραμάς προέρχεται από αβγά ψαριών αφού άλλωστε, στα τούρκικα, η λέξη σημαίνει ακριβώς αυτό. Τα αβγά προέρχονται συνήθως από τον κυπρίνο ή τον μπακαλιάρο κι ορισμένες φορές από άλλο είδος ψαριού. Ο λευκός ταραμάς είναι αγνός και φυσικός στο γεγονός πως περιέχει μόνο αβγά ψαριών. Αντιθέτως, ο ροζ ταραμάς εκτός από αβγά ψαριών περιέχει κι άλλες προσμίξεις, εκτός από πρόσθετο, τεχνητό, κόκκινο χρώμα. Τέλος, ο λευκός ταραμάς εκτός από γνήσιος και φυσικός είναι και πιο ακριβός από το ροζ. Φυσικά, ο λευκός όπως και ο ροζ δίνουν με τη σωστή εκτέλεση, το ίδιο λαχταριστό κι εύγευστο σαρακοστιανό ορεκτικό που τρώγεται, κυριολεκτικά, όλες τις ώρες.
Τέλος, γνωρίζουμε πως κάθε ταραμάς δεν είναι το ίδιο αλμυρός, γι΄ αυτό ανεξάρτητα από τις αναλογίες κάθε συνταγής θα πρέπει πάντα να χτίζουμε την τελική γεύση της ταραμοσαλάτας δοκιμάζοντας μέχρι να καταλήξουμε στην επιθυμητή ισορροπία υλικών.
Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!
ΥΛΙΚΑ
- 100 γραμμάρια ταραμάς λευκός
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 3 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3-4 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
- 350 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100-120 ml νερό μεταλλικό
- Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
- Τοποθετείτε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά, λίγο φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι.
- Χτυπάτε καλά με το εξάρτημα του μαχαιριού, ωσότου ο ταραμάς γίνει ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Διακόπτετε περίπου 2-3 φορές για να καθαρίσετε με τη σπάτουλα τα τοιχώματα και τον πάτο του μπλέντερ.
- Τέλος, βάζετε μέσα και τον άνηθο και ανακατεύετε.
- Κατόπιν, από το άνοιγμα στο καπάκι προσθέτετε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο με σταθερή ροή, μέχρι να απορροφηθεί όλο. Κι εδώ, διακόπτετε περίπου 2-3 φορές για να καθαρίσετε με τη σπάτουλα τα τοιχώματα και τον πάτο του μπλέντερ.
- Η ταραμοσαλάτα σταδιακά θα πήξει και θα αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας. Αν πάλι το καπάκι δεν έχει άνοιγμα, διακόπτετε τη λειτουργία και προσθέτετε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο σε 2-3 δόσεις, αφού βεβαιωθείτε πως προτού ρίξετε την επόμενη έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό για να φέρετε την ταραμοσαλάτα στην επιθυμητή ρευστότητα.
- Τέλος, δοκιμάζετε την ταραμοσαλάτα και διορθώνετε αν χρειάζεται είτε με λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού ή με λίγο λάδι ή ακόμα και με λίγο νερό, αν είναι πολύ σφιχτή.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, η ταραμοσαλάτα θα πρέπει να σταθεί ένα βράδυ στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρετε σαν ντιπάκι με τη λαγάνα ή πάνω σε βραστές πατάτες και πασπαλίζετε με άνηθο.