ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ & ΜΕΛΙ

Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο συνοδευτικό, για όλα σας τα πιάτα!

Αυτή η συνταγή για ψητά λαχανικά στο φούρνο με ξίδι βαλσάμικο και μέλι, θα σας λύνει τα χέρια κάθε φορά, που θέλετε ένα συνοδευτικό διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Μπορούν φυσικά να συνοδεύσουν το ψάρι, το κρέας ή τα θαλασσινά, είτε να φαγωθούν σκέτα ή σαν μία πιο ελαφριά επιλογή για βραδινό και όχι μόνο.

ΥΛΙΚΑ
  • ½ κιλό πατάτες baby (μικρές και τρυφερές) κομμένες στη μέση
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 8-10 ντοματίνια ολόκληρα
  • 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 10 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
  • 5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 
 
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο, στους 200°C.
  2. Τρίβετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος με το σκόρδο.
  3. Αραδιάζετε μέσα τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και το κρεμμύδι (οι πιπεριές και τα ντοματίνια θα μπουν μετά από 30΄, αλλά αν τα θέλετε πολύ μαλακά θα τα βάλετε από την αρχή).
  4. Προσθέτετε τη δάφνη, το κύμινο, το θυμάρι, λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
  5. Ψήνετε τα λαχανικά για 30΄.
  6. Προσθέτετε τις πιπεριές και τα ντοματίνια, ανακατεύετε και συνεχίζετε το ψήσιμο, για άλλα 15΄.
  7. Ανακατεύετε καλά σε ένα βαζάκι, το βαλσάμικο ξίδι με το μέλι.
  8. Περιχύνετε με το μείγμα τα λαχανικά.
  9. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το ψήσιμο, για 15΄ακόμα ή μέχρι η σάλτσα να πυκνώσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί, εξαρτάται από το μέγεθος του πυρίμαχου σκεύους και πόσο στρυμωγμένα θα είναι τα λαχανικά.

 

TIPS:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά που σας αρέσουν, είτε καλοκαιρινά (μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριά κ.α.), είτε χειμερινά (μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.).
  • Αν είστε vegan, μπορείτε να αντικαταστήστε το μέλι, με 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι ή σιρόπι σφενδάμου.
  • Τα λαχανικά μπορούν να φαγωθούν και κρύα σαν σαλάτα, προσθέτοντας μέσα φέτα ή μανούρι ή οτιδήποτε άλλο σας ταιριάζει.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
 
 
 
 
 
 

,