ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Υπάρχει πιο υγιεινό γλυκό, από τον παραδοσιακό και αγαπημένο, χαλβά από σιμιγδάλι;
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και απολαυστικό γλυκό, σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο.
Επειδή όμως η κανονική του συνταγή έχει πολλά λιπαρά, έχει και πολλές θερμίδες!
Γενικά, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να γίνει ένα εύκολο, φθηνό και light γλυκό, που θα το γευόμαστε χωρίς ιδιαίτερες ενοχές για τη σιλουέτα μας.
Τι κάνουμε λοιπόν; Μειώνουμε τα λιπαρά!
Για λίγη έξτρα τσαχπινιά, τον πασπαλίζουμε με κανέλα και το σερβίρουμε με “καραμελωμένα” αποξηραμένα φρούτα και ξηροκάρπια!
Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή με ελάχιστα λιπαρά, ενώ είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μαγνησίου. Περιέχει επίσης σε μικρότερες ποσότητες κάλιο και ασβέστιο.
Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, σήμερα, θα γράψουμε μία συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, όπως την άλλαξα προκειμένου να μειώσω τις θερμίδες του, χωρίς να χάσει τη γεύση του…
Βλέπουμε λοιπόν, για μία ακόμη φορά πως διατροφή, γλυκιά γεύση και θρεπτικότητα, μπορούν να συνδυαστούν!
Καλά μαγειρέματα λοιπόν!
ΥΛΙΚΑ
Για το σιμιγδαλένιο χαλβά
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
- 1 φλούδα από πορτοκάλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 10 καρφιά γαρίφαλο
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο
- ½ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού που τον έχετε σουρώσει
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1½ φλιτζάνια νερό
Για το σερβίρισμα
- 2 δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε κομμάτια
- 2 βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα σε κομμάτια
- 2 σύκα αποξηραμένα κομμένα σε κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια) χοντροκομμένοι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το σιμιγδαλένιο χαλβά
- Βάζετε το νερό και το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού να ζεσταθούν σε μία κατσαρόλα.
- Προσθέτετε το μέλι, την καστανή ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τα καρφιά γαρίφαλο και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζετε μέχρις ότου να γίνει σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Βάζετε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύετε μέχρις ότου το σιμιγδάλι ψηθεί.
- Μόλις ψηθεί το σιμιγδάλι, το ρίχνετε κουταλιά κουταλιά, στην κατσαρόλα με το σιρόπι (προσέχετε γιατί “τσιτσιρίζει” και πιτσιλάει στις πρώτες κουταλιές) και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό του.
- Σβήνετε τη φωτιά.
- Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με χαρτί κουζίνας και αφήνετε το σιμιγδαλένιο χαλβά να κρυώσει για 5΄.
- Βάζετε το σιμιγδαλένιο χαλβά σε φόρμα.
- Πασπαλίζετε με κανέλα.
- Σερβίρετε το σιμιγδαλένιο χαλβά μόνο του ή με “καραμελωμένα” αποξηραμένα φρούτα και ξηροκάρπια ή και με γλάσο πικρής σοκολάτας.
Για τα “καραμελωμένα” αποξηραμένα φρούτα και ξηροκάρπια
- Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, βάζετε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
- Προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και το νερό και σιγοβράζετε μέχρι να τελειώσει το νερό, αλλά το μείγμα να μη γίνει σκληρή καραμέλα.
TIPS:
- Μπορείτε να ψήσετε το σιμιγδάλι όσο θέλετε. Δε χρειάζεται να είναι το ίδιο πάντα. Άλλοι το ψήνουν αρκετά και ο χαλβάς γίνεται πιο σκουρόχρωμος και άλλοι το θέλουν λιγότερο ψημένο, με αποτέλεσμα ένα χαλβά λίγο πιο ανοιχτόχρωμο. Έτσι, βέβαια, μπορείτε να κάνετε και δίχρωμο χαλβά ή χαλβά μαρμπρέ (με νερά σαν το κέικ)!
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη, με ζάχαρη καστανή ή ζάχαρη καρύδας ή φρουκτόζη.
- Ο χαλβάς μπορεί να γίνει λιγότερο ή περισσότερο γλυκός, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέλι.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το χαλβά με γλάσο σοκολάτας (ακόμη και το έτοιμο γλάσο που κυκλοφορεί σε σακουλάκια είναι καλό ή να φτιάξετε εσείς) και με ξηρούς καρπούς καραμελωμένους ή ωμούς.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!