ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΡΥΖΙ & ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Αυτή την εποχή μας ενδιαφέρει να τρώμε ζεστά αλλά και υγιεινά.

Για αυτή την κρύα περίοδο που όλοι έχουμε την ανάγκη να τρώμε θρεπτικά, αλλά και χορταστικά, προτείνουμε αυτή την υπέροχη σούπα που περιέχει πατάτες, καρότα και σέλερι.

Σαν υδατάνθρακα χρησιμοποιούμε το ρύζι και την ολοκληρώνουμε με το αγαπημένο αυγολέμονο για πιο πλούσια γεύση και υφή.

Το δυνατό στοιχείο αυτής της συνταγής είναι το έξτρα λεμονένιο αυγολέμονο. Προσθέτουμε αρκετό λεμόνι που είναι και της εποχής και τα κάνει όλα πιο νόστιμα.

Αυτή η σούπα θυμίζει μαμά και όλα τα μεσημέρια του χειμώνα που γυρνούσαμε από το σχολείο και μύριζε το σπίτι λαχανικά και αυγολέμονο.

Ένα comfort food σαν αγκαλιά για τις κρύες μέρες που έρχονται!

 

ΥΛΙΚΑ
  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 αυγό
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 4 καρότα μέτρια 
  • ½ μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 κλωνάρια σέλερι χωρισμένα από τα φύλλα τους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • Φρεσκοστυμμένος χυμός από 2 λεμόνια μέτρια
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1½ λίτρο ζεστός σπιτικός ζωμός κότας
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  1. Κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια μικρά των 3-4 εκατοστών, τα καρότα σε ροδέλες και τα κλωνάρια από το σέλερι σε κομμάτια των 1-2 εκατοστών.
  2. Κρατάτε τα φύλλα από το σέλερι για αργότερα.
  3. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1΄, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει πιο διάφανο.
  4. Προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα και τα κομμάτια από το σέλερι.
  5. Επίσης ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το πιπέρι καγιέν και τον κουρκουμά.
  6. Τα σοτάρετε για 5΄, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
  7. Μετά προσθέτετε το ζεστό σπιτικό ζωμό κότας.
  8. Σκεπάζετε και αφήνετε τη σούπα να βράσει για περίπου 20΄.
  9. Μετά τα 20΄, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε ελαφρά.
  10. Σε περίπου 10΄-15΄ λεπτά από την ώρα που θα ρίξετε το ρύζι η σούπα σας είναι έτοιμη.
  11. Ρίχνετε τα φύλλα του σέλερι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση, 5΄ πριν σβήσετε τη σούπα και ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
  12. Χτυπάτε σε ένα μπολ, μόνο το ασπράδι του αυγού, με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να μοιάζει με ελαφριά μαρέγκα για περίπου 4΄.
  13. Προσθέτετε στο μπολ τον κρόκο και χτυπάτε καλά για να γίνουν ένα.
  14. Έπειτα ρίχνετε και το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.
  15. Σε αυτό το σημείο, το αυγολέμονο πρέπει να πλησιάσει τη θερμοκρασία της σούπας, ώστε να μην κόψει όταν τα ενώσετε. Προσθέτετε μερικές κουταλιές από τη σούπα (χωρίς κομμάτια από λαχανικά) μέσα στο αυγολέμονο και χτυπάτε δυνατά για να μην ψηθούν τα αυγά.
  16. Όταν το μπολ με το αυγολέμονο έρθει σε μια πιο ζεστή θερμοκρασία, το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχόμενα για τα πρώτα 2΄, ώστε να μην κόψει. Σβήνετε το μάτι πριν περιχύσετε τη σούπα με το αυγολέμονο.
  17. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, σε ζεστά μπολ.
  18. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και απολαμβάνετε τη σούπα με τη συνοδεία φρέσκου ζυμωτού ψωμιού. 

 

TIP: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σέλινο αντί για σέλερι.

 

 
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!