Προβιοτικά: τα καλά μικρόβια της φύσης

Τετάρτη 04th, Νοέμβριος 2015 / 15:42 Εχει γραφτεί απο
από το ΓΡΑΦΟΥΝ
Προβιοτικά: τα καλά μικρόβια της φύσης

Τα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία λειτουργικών τροφίμων με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Με τον συγκεκριμένο όρο εννοούμε εκείνες τις τροφές, οι οποίες περιέχουν προβιοτικά συστατικά, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν πλεονεκτήματα υγείας στον ξενιστή (FAO/WHO). Κυρίαρχη θέση ανάμεσα σε αυτούς τους μικροοργανισμούς κατέχουν τα οξυγαλακτικά βακτήρια (LAB- βακτήρια που ως κύριο προϊόν του μεταβολισμού τους παράγουν γαλακτικό οξύ), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως ως συμπληρώματα διατροφής και ως εναρκτήριες καλλιέργειες στην παραγωγή ζυμούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αντίθετα με τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά συστατικά είναι μή ζώντα πρόσθετα των τροφίμων, τα οποία λαμβάνονται με την τροφή και καταλήγουν άπεπτα στο λεπτό έντερο, όπου και ζυμώνονται επιλεκτικά από την εντερική μικροχλωρίδα, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ξενιστή, π.χ ινουλίνη, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες.
Με τη σταδιακή αύξηση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων για τα προβιοτικά τρόφιμα και τη στροφή προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, ο ρόλος των προβιοτικών βακτηρίων στην ανθρώπινη υγεία έχει κερδίσει την προσοχή τόσο του καταναλωτικού κοινού όσο και της βιομηχανίας τροφίμων, αφού έχουν όχι μόνο ευεργετικές επιδράσεις αλλά και θεραπευτικές, όπως παρουσιάζονται παρακάτω.

Ευεργετικές επιδράσεις
• Συντήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας και της μικροχλωρίδας του ουρογεννητικου συστήματος
• Ανακούφιση από τη δυσανεξία στη λακτόζη (λόγω της παρουσίας του ενζύμου της β-γαλακτοζιδάσης στο εσωτερικό των μικροβιακών κυττάρων)
• Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του ορού (λόγω αφομοίωσής της)
• Αντικαρκινική δράση (λόγω παρεμπόδισης της μετατροπής των προκαρκινογόνων σε καρκινογόνες ουσίες)
• Διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος (λόγω ενεργοποίησης των μακροφάγων, παραγωγής κυτοκινών και έκκρισης ανοσογλοβουλινών)
• Βελτιωμένη θρεπτική αξία των τροφίμων

Θεραπευτικές επιδράσεις
• Πρόληψη λοίμωξης του ουρογεννητικού συστήματος
• Ανακούφιση από δυσκοιλιότητα
• Προστασία κατά της διάρροιας των ταξιδιωτών
• Πρόληψη της παιδικής διάρροιας
• Μείωση διαρροιών που επάγονται από τη χρήση των αντιβιοτικών
• Πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας
• Προστασία από καρκίνο του παχέως εντέρου και της ουροδόχου κύστης
• Μείωση των παρενεργειών της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας
• Ενίσχυση σε περιπτώσεις υπό- και υπερχλωρυδρίας (δηλ. μείωση και αύξηση του υδροχλωρικού οξέος στο γαστρικό υγρό)
• Πρόληψη της οστεοπόρωσης

,
Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

Εμμανουήλ Μοράρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με ειδικεύσεις στα αντικείμενα: Διατροφή και εγκυμοσύνη, Διατροφή και αθλητισμός.

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑