ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διατροφολόγος Διά Ζώσης - Συνεδρία στο Γραφείο

Η συνεδρία αυτή πραγματοποιείται στο ζεστό και φιλικό χώρο του γραφείου μας  ο οποίος είναι έτοιμος να σας υποδεχτεί.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη συνεδρία στο γραφείο;

Αν πρόκειται για την πρώτη μας συνάντηση η δομή της συνεδρίας είναι η εξής:

1. Λήψη ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού

Η ύπαρξη ασθένειας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη τροφής, την πέψη, την απορρόφηση, το μεταβολισμό καθώς και τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η παρουσία υπερθυρεοειδισμού αυξάνει τις απαιτήσεις σε ενέργεια (θερμίδες) και θρεπτικά συστατικά.

Ομοίως, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής μεταβάλει την απορρόφηση και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η λήψη ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας πρόσφατες (του τελευταίου έτους) αιματολογικές εξετάσεις όπως γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, όπως, σάκχαρο, λιπίδια αίματος και όποια άλλη εξέταση θεωρείτε χρήσιμη.

2. Λήψη διατροφικού ιστορικού

Σκοπός της λήψης διατροφικού ιστορικού είναι ο σχεδιασμός ενός πλήρως εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε βασικά στοιχεία που καθορίζουν τη διατροφική σας συμπεριφορά όπως τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις αποστροφές σας καθώς και το ημερήσιο πρόγραμμά σας. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν υπόβαθρο για να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι και να επιλεχθεί το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για εσάς.

3. Λήψη ιστορικού σωματικού βάρους

Ποια είναι η πορεία του βάρους σας μέχρι σήμερα; Έχετε κάνει προηγούμενες προσπάθειες για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Ποια στοιχεία σας βοήθησαν και ποια αποτέλεσαν εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή; Όλα τα παραπάνω αποτελούν χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε αυτή τη φορά να επιτύχετε το στόχο σας.

4. Ανάλυση σύστασης σώματος (Λιπομέτρηση)

Στο χώρο μας θα βρείτε το τελευταίο μοντέλο λιπομετρητή της εταιρείας Tanita ο οποίος μπορεί με υψηλή ακρίβεια και επαναληψιμότητα να σας δώσει στοιχεία για το βάρος, το ποσοστό λίπους (συνολικά και τμηματικά), την μυϊκή και την οστική μάζα, την μεταβολική ηλικία, το σπλαχνικό λίπος, τα συνολικά υγρά του σώματος, την παρουσία οιδήματος, την παρουσία κατακράτησης ή αφυδάτωσης κ.α
Για τη συγκεκριμένη μέτρηση θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω προϋποθέσεις.

5. Μέτρηση του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (Resting
Metabolic Rate, RMR)

Οι στερητικές δίαιτες, η εμμηνόπαυση, οι διαταραχές ορμονών όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός είναι κάποιες από τις καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το βασικό σας μεταβολισμό.

Για το λόγο αυτό, σε  ορισμένες περιπτώσεις όπως οι παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας (RMR) ώστε να προσδιορίσουμε τις καύσεις που κάνει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας. Να δούμε δηλαδή γρήγορα, αν έχετε, φυσιολογικό ή αργό μεταβολισμό και να καταρτίσουμε ένα αποτελεσματικό διατροφικό πλάνο για εσάς.

6. Σχεδιασμός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής

Αφού λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω προχωράμε στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής το οποίο είτε το λαμβάνεται στο τέλος της συνεδρίας, είτε σας το αποστέλλουμε μέσω email. Ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό (π.χ. σε μία κλινική κατάσταση).

7. Διατροφική εκπαίδευση

Η διατροφική σας εκπαίδευση ξεκινά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Με τη χρήση έντυπου αλλά και οπτικοακουστικού υλικού με συγκεκριμένη θεματολογία σε κάθε συνεδρία θα λαμβάνετε την απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση ώστε να γίνετε κι εσείς ειδικοί σε απλά θέματα διατροφής και να διαχειρίζεστε πιο εύκολα τη διατροφική σας καθημερινότητα.

Τι περιλαμβάνουν οι επόμενες συνεδρίες;

  • Συζήτηση σχετικά με την έως τώρα πορεία και τις τυχόν δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος διατροφής.
  • Επανασχεδιασμός & τροποποίηση του προγράμματος διατροφής.
  • Διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική.
  • Κινητοποίηση του ατόμου και επαναπροσδιορισμός των στόχων του.
  • Ζύγιση και ανάλυση σύστασης σώματος (κάθε 4 εβδομάδες).
Προγραμματίστε μια συνεδρία