ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Λέγεται ότι το συναίσθημα είναι το νούμερο ένα εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Η στενοχώρια, η λύπη, η απογοήτευση είναι συναισθήματα που συχνά οδηγούν στην κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας τροφών, μια κατάσταση που ονομάζεται αλλιώς και «συναισθηματικό φαγητό».

Το μυστικό για γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες και η επίμονη άσκηση, αλλά η ψυχολογική υποστήριξη! 

Για να χάσετε βάρος με επιτυχία και μετέπειτα να το διατηρήσετε, χρειάζεται να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως:

  • Την αίσθηση ότι είστε στερημένοι από τη δίαιτα.
  • Την απογοήτευση που νιώθετε όταν δε χάνετε κιλά με συνέπεια όπως ακριβώς είχατε στο μυαλό σας.
  • Το άγχος που αισθάνεστε από άλλα προβλήματα της ζωής και σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε για το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Όταν η ζυγαριά «κατεβαίνει» είμαστε σίγουροι ότι χάνουμε λίπος;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατά μέσο όρο ‘επιτρέπεται’ να χάνουμε από 2 έως 4 κιλά το μήνα. Αυτή είναι μια μέση τιμή που μας διασφαλίζει ότι, αν η δίαιτα είναι σωστή και αν παράλληλα ασκούμαστε, θα εξασφαλίσουμε να χάσουμε κυρίως λίπος και όχι μυϊκή μάζα. Βασιζόμενοι στην παραπάνω παραδοχή, καταφέραμε μαζί με το συνάδελφο Χρήστο, να πετύχουμε με τη σωστή διαδικασία, μια υγιή απώλεια βάρους.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η απώλεια βάρους να είναι «ανορθόδοξη»;

Κατ’ αρχάς, όταν χάνονται πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι δε χάθηκε σωστά λίπος αλλά κυρίως μύες και υγρά. Γι’ αυτό όταν χάνουμε μυϊκή μάζα ξαναπαίρνουμε εύκολα βάρος. Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος χάνει «ανορθόδοξα» βάρος σχετίζονται με την έλλειψη της σωστής διατροφικής πρακτικής, δηλαδή υποθερμιδικά διαιτολόγια, αποφυγή τροφών, έλλειψη εξατομίκευσης και πιθανά φυσικής δραστηριότητας.

Πως πετυχαίνουμε τη βέλτιστη απώλεια βάρους;

Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην απώλεια βάρους, αφού η σωματική δραστηριότητα μας αποτρέπει από το να χάσουμε μύες όταν χάνουμε βάρος. Ακόμα και με την καλύτερη δίαιτα του κόσμου θα χάσουμε και λίπος κατά 60-70% και υγρά κατά 30-40%.

Η σωστή απώλεια βάρους απαιτεί το συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης!

Τι μπορεί να προκαλέσει η «ανορθόδοξη» απώλεια βάρους και πως μπορούμε να το καταλάβουμε;

Η ξαφνική απώλεια πολλών κιλών, επειδή ακριβώς είναι απώλεια πολύτιμου ιστού και όχι λίπους, μπορεί να προκαλέσει κατάπτωση, αναιμία, νευρικότητα, ακόμα και κατάθλιψη. Οι στερητικές δίαιτες στοχεύουν στο γρήγορο αδυνάτισμα, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, ωστόσο εκτός από την ποσοτική στέρηση, υπολείπονται και σε ποιότητα στερώντας από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό λοιπόν, έχει θεσπιστεί το όριο των 1200 θερμίδων, κάτω από το οποίο δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του βασικού μεταβολισμού γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη απώλεια μυϊκής μάζας, ή και πιθανή διακοπή στην απώλεια βάρους λόγω ορμονικών παραγόντων.

Τέλος, ολοκληρώνοντας τις βασικές μου παρατηρήσεις, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη καφέ χωρίς προσθήκη γάλακτος πριν την άσκηση μπορεί να συμβάλλει σε επιπλέον απώλεια λίπους κατά την άσκηση λόγω της ενεργοποίησης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.), ενώ η αλλαγή στο μέγεθος των ρούχων που αντιστοιχεί σε απώλεια πόντων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικότερο εργαλείο αξιολόγησης της απώλειας λίπους στο σώμα και από την απλή ζύγιση.

 

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Όπως σε όλα τα πράγματα, το στοιχείο – λέξη κλειδί είναι η επιμονή!!!

Προγραμματίστε μια συνεδρία

Αφήστε μια απάντηση