ZOODLES ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΕΣΤΟ

Τρίτη 28th, Δεκέμβριος 2021 / 20:11 Εχει γραφτεί απο
ZOODLES ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΕΣΤΟ

Τα zoodles, ονομασία που προκύπτει από τις λέξεις zucchini (κολοκυθάκι) και noodles, είναι κολοκυθάκια κομμένα σαν «σπαγγέτι». Ο συνδυασμός τους με σπιτικό πέστο βασιλικού και ρόκας με αμύγδαλα δημιουργεί ένα γεύμα εύκολο, γρήγορο, υγιεινό και light!

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα λαχανικά που έχουν μπει δημιουργικά στις κουζίνες για να αντικαταστήσουν βασικά υλικά, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, το κουσκούς, αλλά και «ζύμες». Με την κατάλληλη επεξεργασία, που συνήθως είναι απλώς κόψιμο ή τρίψιμο, παίρνουν απρόσμενη μορφή και θυμίζουν στην όψη κάτι τελείως διαφορετικό.

Τα κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτίνη και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την όραση.

Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, όταν καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά ή ελάχιστα ψημένα, είναι ακόμα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία.

Το πιάτο αυτό τρώγεται ευχάριστα είτε ζεστό είτε κρύο.

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα zoodles

  • 3-4 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε zoodels (με ειδικό εργαλείο)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  

Για το πέστο

  • 30 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
  • 30 γραμμάρια ρόκα
  • 20 γραμμάρια φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 20 γραμμάρια αμύγδαλα άσπρα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 120 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

  1. Πλένετε καλά τον βασιλικό και τη ρόκα και τα αφήνετε να στεγνώσουν.
  2. Βάζετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και το σκόρδο, και πολτοποιείτε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής μάζα.
  3. Προσθέτετε τον βασιλικό και τη ρόκα και πολτοποιείτε.
  4. Αρχίζετε να προσθέτετε το ελαιόλαδο σταδιακά, ενώ πολτοποιείτε το μείγμα. Αφού μπει όλο το ελαιόλαδο, προσθέτετε το πεκορίνο και πολτοποιείτε ξανά.
  5. Τέλος, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση.
  6. Τοποθετείτε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  7. Σοτάρετε τα κομμένα κολοκύθια ανακατεύοντας απαλά για 2-3 λεπτά, ώστε απλώς να τα ζεστάνετε και όχι να τα αφήσετε να μαλακώσουν.
  8. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε λίγο-λίγο το πέστο, ενώ ανακατεύετε απαλά.
  9. Σερβίρετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον πεκορίνο ή παρμεζάνα, αν θέλετε.

 

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Εμμανουήλ Κ. Μοράρη

Σχετικα με τον συντάκτη

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή

Δείτει ολα τα αρθρα απο Εμμανουήλ Κ. Μοράρη
To top ↑